Castigurile inainte de taxe, impozite si costuri de amortizare (EBITA) au scazut la 1,22 miliarde coroane norvegiene (222 milioane dolari) in perioada octombrie-decembrie a anului 2007, de la 1,65 miliarde coroane in aceeasi perioada din 2006.

Rezultatele nu au fost in ton cu asteptarile a zece analisi chestionati de Reuters privind o scadere la 1,48 milioane coroane, ale caror estimari s-au intins intre 1,32 miliarde coroane si 1,68 miliarde coroane.

"Pe termen scurt, conditiile de pe piata din SUA vor afecta Orkla", a anuntat compania.

Orkla acopera o gama larga de produse, de la pizza preambalata la aluminiu.

Compania a inregistrat costuri de restructurare si deprecieri ale activelor de 385 milioane coroane, din care 309 milioane coroane la compania cu capital mixt producatoare de componente din aluminiu, Sapa.

Citeste si:

Potrivit analistilor, costurile de restructurare a Sapa ar fi trebuit sa fie de 253 milioane coroane.

Orkla si producatorul american de aluminiu Alcoa au creat Sapa, avand in plan listarea companiei.

Orkla a declarat ca se asteapta ca piata de alimente din regiunea Nordic sa ramana stabila, insa a declarat ca o continuare a majorarii preturilor la materia prima vor fi compensate de o majorare a preturilor de vanzare.

Compania a mai precizat ca divizia Orkla Aluminium Solutions se asteapta la o slabire a pietei in SUA si Europa, insa a anuntat ca se asteapta la o continua crestere in Asia.

Orkla a anuntat ca majorarea costurilor si deprecierea dolarului american vor restrange marja operationala a diviziei Elkem Aluminium in scurt timp.