Potrivit unei rezolutii adoptate, miercuri, de Asociatia Producatorilor Europeni de Lapte (EMB), producatorii europeni cer ca pretul laptelui sa acopere costurile de productie, inclusiv salarizarea echitabila a fortei de munca.

"Doar acoperind costurile de productie sectorul lactatelor poate avea un viitor. Daca procesatorii refuza sa coopereze cu noi si sa plateasca preturi care acopera costurile in totalitate, livrarile vor fi oprite", se precizeaza in rezolutia publicata pe site-ul asociatiei.
De asemenea, producatorii de lapte cer sa gestioneze cota de lapte, astfel incat productia sa fie conforma cu cererea de pe piata.
Crescatorii de bovine din Romania au acuzat, recent, marii procesatori de lapte si retailerii ca dicteaza preturile produselor lactate si au amenintat cu actiuni de protest.

"Rezolutia adoptata miercuri arata ca producatorii de lapte din Europa se confrunta cu mari probleme. Din nefericire, asociatiile crescatorilor de bovine din Romania nu sunt afiliate structurilor europene si au foarte mult de pierdut", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Agrostar, Ştefan Niculae.

Federatia Agrostar a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) majorarea subventiei pana la 0,5 lei pe litru de lapte, fata de 0,3 lei in prezent. Agrostar a anuntat ca, incepand din luna martie, vor fi declansate actiuni de protest. Conform calendarului stabilit de federatie, in prima etapa va fi pichetat sediul MADR, ulterior fiind organizat un mars de protest. De asemenea, sindicalistii intentioneaza sa picheteze sediul Comisiei Europene.