Pretul petrolului cu livrare in urmatorii ani atinge un nou nivel record, investitorii pariind pe faptul ca ingrijorarile privind reducerea rezervelor de titei si alti factori ce alimenteaza pretul petrolului nu vor disparea in curand, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Petrolul cu livrare in luna decembrie 2015 a atins un pret record de 92,50 dolari/baril.

Atunci cand pretul petrolului a atins pragul psihologic de 100 dolari/baril pentru prima data pe 2 ianuarie 2008, pretul titeiului cu livrare in 2015 a fost de 88,33 dolari/baril.

"Acest lucru ne demonstreaza ca piata este in continuare in cautarea unui pret al petrolului care sa fie valabil pe termen lung", a declarat analistul firmei Barclays Capital, Kevin Norrish.

Majorarea preturilor pe termen lung vine dupa ce un numar mare de oficiali din industrie au inceput sa-si puna semne de intrebare cu privire la estimarile legate de productia de petrol.

"Experimentam o modificare a ratei cresterii cererii pentru energie datorita populatiei in crestere si a dezvoltarii economice", a declarat directorul executiv al Royal Dutch Shell, Jeroen Van der Veer.

"Este posibil ca dupa 2015, rezervele de petrol si gaze naturale sa nu mai tina pasul cu cererea".

Agentia Internationala pentru Energie, consilier pentru 27 de state industrializate, a avertizat anul trecut ca o reducere a rezervelor pana in 2015 nu poate fi evitata.

Printre factorii ce influenteaza preturile pe termen lung se numara reducerea productiei in anumite state din afara Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum si cresterea cererii in state precum China.

Cresterea preturilor la petrolul ce va fi livrat in viitor reflecta costurile ridicate si modificarea naturii productiei.

Costurile din industria petroliera au crescut in ultimii ani din cauza majorarii preturilor la materia prima si odata cu aparitia unor proiecte de exploatare complexe, precum cele marine, desfasurate la mare adancime.

"Se presupune ca preturile pe termen lung reprezinta costurile marginale din extragerea unui baril de petrol", a declarat analistul firmei BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

"Calculat pana in 2013, pretul petrolului pe termen lung a fost stabil, in jur de 22 dolari/baril, insa acum a capatat volatilitate".

"In esenta, intrebarea este daca dezvoltarea noilor rezervele de energie va aparea in timp pentru a satisface cererea".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri