Principalele lanturi de supermarketuri din Uniunea Europeana ar putea abuza de influenta pe care o exercita in piata pentru a cobori preturile platite furnizorilor si ar trebui investigate, a aratat Parlamentul European, citat de Reuters.

Corpul competitional principal al UE, Comisia Europeana, ar trebui sa intervina pentru a proteja alegerile facute de consumatori si mediul, a spus Parlamentul European intr-o declaratie non-obligationala, scrie NewsIn.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca vor fi facute comentarii de catre Comisie abia dupa ce documentul Parlamentului European va ajunge la aceasta.

Un numar de 439 de deputati europeni au semnat o declaratie scrisa privind anchetarea si solutionarea abuzurilor supermarketurilor din UE.

Un numar redus de lanturi de magazine - lantul Tesco din Marea Britanie si Carrefour din Franta sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana - au devenit "cantonierii" care controleaza accesul agricultorilor si al altor furnizori la blocul de 490 milioane de consumatori, se arata in declaratie.

Potrivit declaratiei, dovezi din 27 de tari membre UE indica faptul ca marile supermarketuri fac abuz de puterea lor de cumparare pentru a reduce preturile pe care le platesc furnizorilor pana la "niveluri imposibil de sustinut si le impun conditii nedrepte".

Parlamentul European "cere Comisiei sa propuna masuri adecvate, inclusiv directive, pentru a proteja consumatorii, muncitorii si producatorii de orice abuz al unei pozitii dominante sau orice impact negativ identificat in cursul acestei investigatii".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Carrefour lanseaza un program de agricultura BIO pentru fermieri