Germania a demarat luni o serie de perchezitii, ca urmare a celui mai mare scandal de frauda fiscala din istoria tarii, caz care a adus turbulente pe plan politic cu sase zile inaintea unor alegeri regionale si dupa mai multe scandaluri in mediul economic, informeaza AFP, citat de NewsIn.
Justitia germana ancheteaza peste o mie de contribuabili instariti, suspectati ca au ascuns fonduri la Liechtenstein pentru a scapa de fisc. Frauda este estimata la aproape 4 miliarde euro.

Anchetatorii si-au inceput luni perchezitiile la Munchen (in sudul tarii), Frankfurt (vest) - capitala financiara al tarii, Hamburg (nord), Bochum (vest), Ulm (sud) si Stuttgart (sud-vest), arata presa germana.

"Faptul ca s-au prods fraude fiscale este regretabil. Trebuie sa le anchetam si sa clarificam situatia", a declarat luni cancelarul Angela Merkel, facand apel in acelasi timp la echilibru si la o armonie europeana in transparenta fiscala.

"Liechtestein este un stat care inca ridica multe semne de intrebare", a spus cancelarul, care urmeaza sa primeasca miercuri vizita lui Otmar Hasler, prim-ministrul principatului - considerat a fi un paradis fiscal.

Cazul a avut ca punct de plecare perchezitia spectaculoasa de joi, la domiciliul si la birourile directorul general al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, care a demisionat din functia sa a doua zi, dupa 18 ani de activitate in acel post.

Au fost eliberate aproximativ 900 de mandate de perchezitie si au fost deschise 125 de proceduri de ancheta, potrivit presei, iar Berlinul vizeaza "personaje cheie" ale Germaniei.

Doar parchetul de la Munchen a confirmat perchezitiile, in conditiile in care mediile politice si judiciare au tendinta de a stavili mediatizarea puternica pentru ca industria sa nu se ingrijoreze cu privire la repercursiunile acestui scandal asupra economiei Germaniei.

Germania a cunoscut in ultimii zece ani mai multe scandaluri de mare amploare din cauza fraudelor fiscale si a coruptiei, ceea ce a slabit increderea publicului in elite.

"Elitele au devenit lacome si au pierdut orice urma de decenta", a declarat luni ministrul german al finantelor, social-democratul Peer Steinbruck.

Anchetatorii tintesc sefii si cadrele superioare ale companiilor, precum si sportivii, artistii si personalitatile din mediul audiovizual, spune presa. Ei vor efectua 20-25 perchezitii pe zi. Unele persoane au inceput sa se prezinte si sa se autodenunte, in speranta ca vor scapa de condamnare.

Rolul serviciilor secrete germane a fost intens dezbatut luni, iar BND (Bundesnachrichtendienst - Serviciul Federal de Informatii) a fost acuzat de unii analisti ca si-a depasit mandatul prin derularea unei vaste anchete fiscale, in care a platit scump obtinerea unor informatii sustrase.

Intre "4 si 5 milioane euro" au fost transferate cu sprijinul guvernului, a confirmat Berlinul. Datele surpriza provin dintr-o lista confidentiala, furata in 2002 de la banca LGT - proprietate a casei princiare din Liechtenstein - de unul dintre angajati, au recunoscut cei de la banca.

Mai multe partide germane, printre care si partidul verzilor si cel al liberalilor, au cerut o clarificare a actiunii BND. Acest subiect va fi dezbatut miercuri de catre instanta de control parlamentar.

Mai multe partide tind sa revina asupra acestei chestiuni, avand in vedere ca duminica va avea loc la Hamburg un mult-asteptat scrutin regional.

Social-democratii au facut luni apel la severitate in cazul fraudelor fiscale grave, solicitand pedepse cu inchisoarea si nu amenzi. Acest partid, care merge acum cu vant din pupa si care nu renunta la acuzele aduse prapastiei dintre clasa oamenilor foarte bogati si restul Germaniei, spera sa stranga voturi la Hamburg de pe urma acestui scandal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri