Un OPEC al gazelor naturale ar putea duce la monopolizarea exporturilor

Formarea unui grup de genul Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru gazele naturale va duce la monopolizarea exportului acestui tip de combustibil si va determina o crestere a preturilor, a declarat un profesor universitar din Teheran, conform Budapest Business Journal.

Infiintarea unui OPEC al gazelor naturale a fost initiativa Iranului. "Din moment ce Iranul si tarile din Golful Persic au o atitudine pozitiva in legatura cu infiintarea unui OPEC al gazelor naturale, planul pare realist. Rusia nu este asteptata sa intervina in acest plan in viitorul apropiat, insa formarea unei astfel de organizatii este inevitabila", a spus Bidabad, pentru publicatia Trend Capital, citat de BBJ.

Se asteapta ca formarea unui cartel al principalilor exportatori de gaze naturale, o organizatie internationala construita pe principiile OPEC, sa fie prezentata in cadrul intrunirii Forumului Statelor Exportatoare de Gaze Naturale care va avea loc in iunie 2008 in Moscova.
Statele Unite se opun infiintarii unui OPEC al gazelor naturale si sustin ca acest lucru va crea probleme atat pentru producatori cat si pentru consumatori. Este probabil sa determine o crestere semnificativa a preturilor. Expertii rusi sustin ca o posibila infiintare a organizatiei nu ar putea afecta pretul gazelor naturale la nivel mondial.

Un analist din cadrul Antanta Capital, Timur Khairullin, a declarat pentru Trend Capital ca nu este nevoie sa se vorbeasca deocamdata despre o reglementare a preturilor in vederea infiintarii unui OPEC al gazelor naturale.

Numai cateva tari vor modifica directionarea gazelor si volumele de export. Potrivit unui analist din cadrul companiei de investitii Alfa Bank, Batunin, infiintarea unui OPEC al gazelor naturale pe termen scurt este imposibila.

Potrivit acestui analist, pentru a pune bazele acestei organizatii, este nevoie sa se organizeze licitatii ca in cazul incarcaturilor petroliere. "In prezent, nu sunt suficiente gaze naturale disponibile la nivel mondial pentru a organiza acest gen de licitatii", a mai spus Batunin.

Forumul Ţarilor Exportatoare de Gaze Naturale a fost infiintat in 2001, in Teheran. Printre tarile care iau parte la acest forum se afla Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Indonezia, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Oman, Rusia, Trinidad si Tobago si Guinea Ecuatoriala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri