Grupul petrolier ungar MOL s-a aratat interesat de preluarea companiei de petrol si gaze naturale a Albaniei, Albpetrol, si de o posibila achizitie a unei participatii de 14% a companiei petroliere croate INA.
Compania Albpetrol, detinuta de stat, domina sectoarele de explorare si productie, precum si cel de rafinare si distributie din Albania, opereaza doua rafinarii, cu o capacitate de 1,5 milioane tone.
Aceasta cifra corespunde cu 10% din capacitatea grupului MOL.

Guvernul albanez intentioneaza sa finalizeze aceasta vanzare pana la jumatatea lunii iulie, vanzand o participatie de 85% din companie, restul urmand a fi pastrat de stat.

"Din perspectiva strategica, Albpetrol se poate mula foarte bine obiectivelor MOL de a acoperi piata petroliera din regiunea Adriatica, insa dimensiunea companiei este destul de redusa. Ne asteptam la un nivel neutru al reactiei pietelor", a declarat Peter Tordai, analist al KBC Securities.

In ceea ce priveste compania croata INA, guvernul croat a demarat o actiune pentru vanzarea unei participatii de 14%, grupul MOL aratandu-se interesat de o posibila achizitie, contra sumei de aproximativ 3,1 miliarde kuna (626,5 milioane dolari).

Potrivit firmei KBC Securities, pretul pentru intreaga companie este de 22.142 miliarde kuna (4,473 miliarde dolari). Pretul pe actiune este de 2.214 kuna, cu 21,7% sub pretul mediu pe actiune pentru 2007 si 5% sub pretul actual.

MOL are nevoie de 25%+1 din actiuni pentru a castiga controlul in cadrul companiei INA, iar grupul va "achizitiona cu siguranta" participatia de 14% la pretul oferit.

"Desi pretul este excesiv, se pare ca a devenit normal pentru CEE (ca si in cazul cumpararii Rompetrol de catre KazMunaiGas si a Mazeikiu de catre PKN Orlen), dat fiind faptul ca nu mai exista atat de multe active disponibile in regiune", potrivit analistului Olena Kirilenko, analist KBC.

Potrivit lui Kirilenko, MOL va achizitiona noi participatii in INA in 2008 la un pret calculat in functie de o valoare de aproximativ 4,5 miliarde dolari pentru intreaga companie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri