O incetinire a cererii pentru locuinte noi in Turcia forteaza companiile turcesti sa se concentreze pe proiectele din strainatate, a declarat Erdal Eren directorul Asociatiei Contractorilor Turci.

Se asteapta ca rata cresterii economice in Turcia in 2007 sa fi fost de 4%-4,5%, fata de o medie de 7,4% intre 2002 si 2006.

Tinta Turciei pentru cresterea economica din 2008 este de 5%.

"Ne concentram mai mult asupra pietelor internationale datorita situatiei din tara. Suntem de parere ca ar trebui sa inregistram contracte in valoare de 25 miliarde dolari in 2008, dupa cele de aproape 20 miliarde dolari inregistrate in 2007", a adaugat Eren.

Contractele semnate de companiile turcesti in strainatate s-au ridicat la 19,5 miliarde dolari, de la 1,2 miliarde dolari acum cinci ani.

Libia, Rusia si Quatar sunt principalele piete straine pentru companiile turcesti, ce sunt prezente de asemenea in proiecte de reconstructie din Afganistan si Irak, a spus acesta.

Citeste si:

"Tarile producatoare de petrol dispun de mai multi bani decat pot folosi, datorita cresterii preturilor la petrol, lansand astfel o campanie de investitii, iar noi speram sa compensam scaderea cererii pe plan intern prin contracte incheiate in aceste state", a precizat Eren.

Companiile turcesti nu au reusit insa sa patrunda pe piata din Europa de Est din cauza restrictiilor impuse de Uniunea Europeana asupra firmelor ce nu fac parte din UE, potrivit directorului Asociatiei Contractorilor Turci.

Piata de constructii din Turcia va avea o crestere de 8%-10% in 2008 iar problema crizei creditelor va afecta Turcia intr-o anumita masura, a spus Eren.

"Bancile noastre vor incepe in curand sa detina case. Anumite persoane au imprumutat mai mult decat pot plati pentru a cumpara locuinte noi, cu scopul de a inregistra castiguri rapide", a adaugat acesta.

Achizitiile in sectorul imobiliar facute de firmele europene de turism nu au fost atat de mari precum se astepta, datorita mass-mediei si a imaginii negative a Turciei in strainatate, ce a dus la o incetinire a ritmului de achizitii straine in sectorul imobiliar turc.