BAT cumpara producatorul turc de tigarete Tekel pentru 1,72 mld. dolari

British American Tobacco (BAT), al doilea producator mondial de tigarete, a castigat licitatia pentru compania turca de tutun Tekel, controlata de stat, dupa ce a surclasat trei concurenti turci prin oferirea celui mai mare pret, de 1,72 miliarde dolari.

British American Tobacco, cu sediul la Londra, va ajunge acum pe locul al doilea pe cea de a opta piata a tutunului din lume, dupa ce autoritatile de la Ankara a reusit in cele din urma sa vanda Tekel, companie pe care incearca de cinci ani sa o privatizeze, in ciuda ingrijorarilor legate de reduceri de personalsi de inchideri de fabrici.

Afacerea a fost incheiata la doar cateva saptamani dupa ce parlamentul turc a aprobat o lege care interzice fumatul in locurile publice pentru urmatoarele 15 luni, ceea ce va avea ca efect, potrivit estimarilor BAT, reducerea consumului de produse din tutun cu 5% pe o piata de 110 miliarde tigarete pe an.

BAT, care produce marci de tigarete cum ar fi Kent, Pall Mall, Dunhill sau Lucky Strike, sustine ca aceasta preluare ii va reduce costurile, va spori castigurile si va schimba afacerile sale de pe piata turca, care au adus pierderi in mod constant de la intrarea sa pe piata din 2002.

"Aceasta achizitie, transforma afacerea noastra pe o piata pe care noi o consideram importanta", a spus directorul executiv al BAT intr-o conferinta telefonica dupa anuntul achizitiei, Paul Adams.

Tekel, care produce tigaretele Samsum, Maltepe, Tekel 2000 si Tekel 2001, este una dintre singurele active din industria tutunului scoase la vanzare in prezent in lume, Adams adaugand ca este interesat si de companiile care detin monopolul in Egipt si Algeria, daca acestea vor fi scoase la vanzare.

Afacerea ar spori cota de piata a BAT pe piata din Turcia pana la 36%, de la nivelul actual, de putin peste 7%, si ar plasa compania pe locul al doilea pe piata dupa Altria, producatorul Marlboro, care controleaza 41% din piata turca, dar inaintea lui Japan Tobacco, cu 14%.

Actiunile BAT au incheiat sedinta in apreciere cu 0,9%, la 18,74 lire sterline/actiune, pe o piata londoneza in declin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri