Visa Inc, cel mai mare emitent de carduri de credit din lume, a anuntat ca ar putea obtine 18,8 milarde dolari din vanzarea publica de actiuni mult asteptata, care ar putea deveni cea mai mare oferta publica initiala (IPO) facuta vreodata.
Compania a inaintat comisiei de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite cererea de emitere a 406 milioane actiuni clasa A, la cotatia de 37-42 dolari fiecare, ceea ce ar conduce la castiguri de 15-17,1 miliarde dolari. Compania a anuntat ca ar putea vinde inca un pachet de 40,6 milioane de actiuni pentru a satisface cererea, sporind dimensiunea posibila a ofertei publice initiale la 18,8 miliarde dolari.
O oferta publica initiala de succes ar depasi oferta de 10,6 miliarde dolari, facuta in 2000 de AT&T Wireless Group, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Compania Visa, cu sediul in San Francisco, are in plan listarea actiunilor sale la bursa din New York sub simbolul "V".

Momentul ofertei Visa este unul riscant, in contextul in care temerile ca economia SUA ar putea intra in recesiune au diminuat apetitul investitorilor pentru actiuni si oferte publice initiale.

Cu toate acestea, cotatia actiunilor concurentului MasterCard Inc a crescut de peste cinci ori de la oferta publica initiala de 2,4 miliarde dolari, facuta de companie in mai 2006.

"Actiunile MasterCard s-au apreciat exploziv, iar investitorii spera ca si in cazul Visa se va intampla acelasi lucru", a spus directorul Matrix Asset Advisors Inc din New York, Steve Roukis, care investeste 1,7 miliarde dolari.

Visa intentioneaza sa puna deoparte 3 miliarde dolari din castigurile nete pentru a acoperi o paleta larga de litigii antitrust si nu numai.

Aceste litigii implica alti emitenti de carduri, precum American Express Co si Discover Financial Services, dar si retaileri importanti care au acuzat retelele de carduri de credit ca s-au inteles asupra preturilor.

Visa intentioneaza, de asemenea, sa foloseasca 10,2 miliarde dolari din profitul net pentru a rascumpara alte actiuni si pentru mentinerea echilibrului pentru scopurile generale ale companiei. Compania vrea sa plateasca dividende trimestriale de 10,5 centi/actiune, la un randament al dividendului de aproximativ 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri