Combinatia dintre incetinirea economica a Statelor Unite si scaderea sezoniera a consumului va afecta cererea de petrol si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va majora productia la intrunirea de saptamana viitoare, a declarat marti presedintele grupului, citat de Reuters.

"Pot sa va spun ca nu vor majora productia pentru ca sunt suficiente stocuri", a declarat presedintele OPEC, Chakib Khelil.

"Nivelul stocurilor de benzina este ridicat si vom inregistra o scadere a cererii in al doilea trimestru. In contextul unei incetiniri economice a Statelor Unite, probabil o recesiune, cererea va scadea cu siguranta, insa posibil nu foarte dramatic".

Cererea de petrol scade de obicei in al doilea trimestru, dupa incheierea iernii in emisfera nordica, si rafinariile profita de diminuarea cererii pentru lucrarile de intretinere.

Sustinand comentariile altor oficiali ai petrolului, Khelil a spus ca daca rafinariile cer mai putin petrol incepand cu luna aprilie, OPEC va reduce exporturile.

Citeste si:

"Daca nu vom putea vinde petrolul, cu siguranta ca nu vom majora productia", a declarat Khelil, ministrul energiei si minelor din Algeria, pe marginea unei conferinte energetice din Abuja.

In contextul in care pretul petrolului se apropie de valoarea de 100 dolari/baril, grupul exportator va fi supus presiunilor de a schimba decizia oficiala de mentinere a cotelor de export, in cadrul intrunirii din 5 martie din Viena.

Insa OPEC, care produce deja peste tinta stabilita, ar putea chiar sa reduca volumul de petrol furnizat clientilor.

Khelil a informat ca Algeria produce in jur de 1,4 milioane barili/zi, usor peste tinta de 1,357 milioane barili/zi.