Euro a depasit marti, pentru prima data de la crearea sa, in 1999, pragul psihologic de 1,50 dolari, depasind astfel precedentul record, de 1,4967, atins la data de 23 noiembrie 2007, conform Reuters, citat de NewsIn.

La 08:30, ora Romaniei, euro se mentinea peste nivelul de 1,51 dolari, cu o clara tendinta de crestere.
Pe fondul unui flux continuu de indicatori nefavorabili si a perspectivei unei noi reduceri a dobanzii de referinta de catre Fed, dolarul slabeste constant fata de euro in ultimilele luni, moneda europeana fiind sustinuta si de politica monetara inflexibila a Bancii Centrale Europene.

Un indice german, barometrul Ifo, ce masoara moralul sefilor de companii, a oferit date mult mai bune decat se astepta, alimentand ideea ca principala economie europeana, si implicit intreaga economie europeana, va rezista in aceasta perioada marcata de turbulente.

Dolarul si-a continuat caderea dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a lasat sa se inteleaga ca vor urma si alte reduceri ale dobanzii de referinta. Bernanke a recunoscut ca slabiciunea dolarului are un efect inflationist, oferind insa asigurari ca Fed nu crede ca increderea in dolar ar fi afectata.

Citeste si:

"Nu exista, pentru moment, semnale conform carora investitorii sau alti detinatori de valute s-au indeparat iremediabil de dolar", a afirmat Bernanke.

"Nu exista niciun indiciu in discursul sau care sa confirme ca Fed nu va reduce dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, cu ocazia sedintei din martie", a declarat un analist al Capital Economics, Paul Ashworth.

Fed a redus deja dobanda cheie cu 1,25 puncte in ianuarie, care se afla momentan la un nivel de 3%, sub cel de 4% din zona euro.