Dobanda de politica monetara a bancii centrale a Poloniei este acum de 5,5%.

Noua dintre cei 17 analisti au estimat ca banca centrala a Poloniei isi va majora dobanda cheie cu 0,25%.

"Ne-am asteptat la aceasta decizie. Statisticile recente arata ca economia este intr-o situatie buna, dar avem inca tensiuni pe piata muncii si estimari care arata o accentuare a inflatiei ", a comentat Marta Petka, economist al bancii Raiffeisen din Varsovia.

O serie de statistici publicate luna aceasta au surprins prin cresteri, legate de productia industriala, de vanzarile cu amanuntul si de salarii, la fel cum au fost surprinzatoare si statisticile care au indicat o accentuare a inflatiei.

Citeste si:

Inflatia anuala din ianuarie a fost de 4,3%, peste nivelul de 2,5% tintit de banca centrala, si nu exista estimari care sa indice o temperare semnificativa a inflatiei in lunile urmatoare.

Zlotul s-a apreciat cu 0,1% fata de euro dupa publicarea deciziei de politica monetara a bancii centrale a Poloniei, in timp ce obligatiunile s-au ieftinit usor, in conditiile in care jucatorii de pe piata se asteapta la o noua decizie de inasprire a politicii monetare, dupa cele doua decizii consecutive anterioare.

"Pozitia consiliului de politica monetara favorizeaza inasprirea politicii monetare si consideram ca acesta nu este sfarsitul ciclului de inasprire", a mai spus Petka. "Ne asteptam ca urmatoarea majorare a dobanzii cheie a bancii centrale a Poloniei sa survina in aprilie si sa duca dobanda cheie la 5,75%", a adaugat Marta Petka.