"Este important sa recunoastem ca mai exista riscuri la adresa cresterii economice", a declarat Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, intr-un discurs in fata comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

"Fed va evalua cu atentie infomatiile despre perspectivele economiei si va actiona la timp si adecvat pentru a sustine cresterea economica si pentru a ajuta la limitarea riscurilor de incetinire", a adaugat seful Fed.

Federal Reserve a coborat dobanda sa de politica monetara pana la 3%, de la nivelul de 5,25% de la mijlocul lui septembrie 2007, iar jucatorii de pe pietele financiare se asteapta ca autoritatile de politica monetara americane sa decida o noua micsorare a dobanzii cheie, cu 0,25%, la urmatoarea sedinta de politica monetara din 18 martie.

Citeste si:

Comentariile lui Bernanke au sugerat ca Fed este pregatita sa coboare si mai mult costul creditului, desi a precizat ca banca centrala trebuie sa monitorizeze cu atentie si evolutia preturilor. Dupa publicarea declaratiilor lui Bernanke, dolarul a cazut la un nou nivel minim record fata de euro, iar bursele au ramas pe rosu.

Bernanke a mai spus ca, desi banca centrala se asteapta ca inflatia sa se tempereze, ca urmare a unei ieftiniri a energiei si a marfurilor, exista un risc ca presiunile inflationiste sa ramana ridicate.

Daca publicul incepe sa se indoiasca de disponibilitatea Fed de a lua masuri pentru a tempera inflatia, atunci capacitatea bancii centrale de a sustine cresterea economica ar putea fi afectata, a mai adaugat seful Fed.