Avansul produsului intern brut (PIB), care reprezinta totalul productiei de bunuri si servicii din SUA, a fost usor sub nivelul de 0,7% estimat de analistii chestionati de Reuters.

PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 2,2% in intregul an 2007, cel mai lent ritm inregistrat din 2002, a aratat departamentul american al comertului, in conditiile in care economistii estimeaza ca este posibila o recesiune in acest an, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Scaderea importurilor din ultimul trimestru din 2007 a fost contrabalansata de reducerea cu 10,1 miliarde dolari a stocurilor companiilor private, mai mare decat valoarea de 3,4 miliarde dolari anuntata initial, iar investitiile rezidentiale s-au diminuat cu 5,2%, ritm nemaiatins din 1981.

Ingrijorarile legate de piata imobiliara care au dus la o criza a creditelor pe pietele internationale au obligat Federal Reserve, banca centrala americana, sa coboare dobanda cheie cu 2,25 puncte procentuale de la mijlocul lui septembrie pana in prezent.

Citeste si:

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a avertizat miercuri ca economia americana se confrunta, in continuare, cu riscuri, dar a atras atentia si asupra accentuarii inflatiei, monitorizata cu atentie de banca centrala.

Indicele preturilor de consum cu excluderea cheltuielilor cu alimentele si energia, indicatorul preferat de Federal Reserve pentru monitorizarea inflatiei, a fost anuntat la 2,7% in ultimul trimestru din 2007, in conformitate cu estimarile, fata de nivelul de 2% din trimestrul al treilea.

Cheltuielile de consum ale americanilor, care contribuie cu mai mult de doua treimi la cresterea economica a Statelor Unite, au crescut intr-un ritm anual de 1,9%, ritm usor revizuit fata de estimarile anterioare, de 2%.