Fortum va plati pana la 2,7 miliarde euro (4,1 miliarde dolari) pentru a cumpara o participatie in compania rusa TGK-10, a anuntat compania finlandeza, informeaza Reuters.
Confirmand ca a castigat licitatia pentru achizitionarea unei participatii de control in compania rusa TGK-10, Fortum a anuntat ca intentioneaza sa foloseasca imprumuturi bancare pe termen lung pentru a finanta acordul.

Aceasta este o mare oportunitate de a deveni un jucator important pe ce-a de-a patra piata de energie la nivel mondial", a declarat directorul executiv, Mikael Lilius.

Fortum va achizitiona o participatie de 29% in TGK-10 de la grupul Unified Energy System (UES), contra sumei de 800 milioane euro.

Fortum s-a angajat ca pe viitor sa achizitioneze alte 34-47% din actiunile TGK-10, contra 900 milioane euro pana la 1,3 miliarde euro.

Compania finlandeza va primi in schimb 63-76% din actiunile TGK-10 intr-o prima faza, ce este asteptata a se incheia in martie 2008, urmand sa faca apoi o oferta pentru restul actiunilor detinute de actionarii minoritari.

Fortum ofera un pret record pe kilowat pentru a se alatura numarului mic de companii straine ce activeaza in sectorul energetic din Rusia, fiind singura care a facut o oferta pentru TGK-10, ce aprovizioneaza vestul Siberiei.

"Comparativ cu licitatia TGK-1 de toamna trecuta, acest acord ar putea parea mai scump", a declarat analistul eQ Bank, Erkki Vesola.

Fortum detine in prezent o participatie de 25,7% in TGK-1, ce activeaza in nord-estul Rusiei, declarand ca doreste o mentina peste 25%.

Lilius a declarat ca firma sa nu intentioneaza sa participe la alte licitatii pe piata energetica din Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri