Pierderile provocate de criza mondiala a creditelor vor atinge, probabil, 600 miliarde dolari, bancile si casele de brokeraj suportand peste jumatate din aceasta valoare, a anuntat UBS intr-un raport publicat vineri, relateaza Reuters.

"Echipa noastra bancara mondiala estimeaza ca pierderile totale ale industriei in urma crizei creditelor financiare ar putea depasi 600 miliarde dolari, dintre care bancile listate si brokerii trebuie sa raspunda "numai pentru" 350 miliarde dolari", a declarat un strateg pentru credite din cadrul UBS, Geraud Charpin.

Pierderi de aproximativ 160 miliarde dolari din cele 350 miliarde dolari au fost deja inregistrate, potrivit notei UBS.

American International Group Inc (AIG) a afisat joi cea mai mare pierdere trimestriala din istoria de 89 de ani a grupului, de 5,29 miliarde dolari, dupa ce a fost afectata de deprecierea valorilor mobiliare expuse la investitiile ipotecare.

"Deprecierile activelor de 15 miliarde dolari inregistrate de AIG cunt cel mai clar indicator ca bancile nu sunt singurele care pot suferi pierderi", a mai spus Charpin.

Temerile de pierderi au afectat pietele de credit si de capital, prin zvonuri aproape zilnice legate de aparitia unor noi probleme.

Presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a declarat joi ca unele banci de mici dimensiuni din Statele Unite ar putea ajunge la faliment din cauza problemelor din piata ipotecara, insa a mentionat ca sistemul bancar al tarii ramane solid.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si