Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va modifica productia cu ocazia reuniunii din 5 martie daca pretul unui baril de petrol se va mentine aproape de 100 de dolari pe baril, a declarat presedintele companiei petroliere nationale libiene, stat membru OPEC, informeaza Reuters.

"Nu cred ca vom efectua vreo modificare in cazul in care preturile se mentin la cotele actuale", a declarat responsabilul libian, Choukri Ghanem, pentru AFP. "Cred ca pretul se va mentine in jurul valorii de 100 de dolari pe baril", a adaugat acesta.

OPEC trebuie insa sa analizeze piata pentru a intelege daca pretul curent se datoreaza "volatilitatii", adica speculatorilor sau factorilor de tensiune geopolitica, sau elementelor fundamentale ale cererii si ofertei.

OPEC, cartel format din 13 state printre care si Libia, se va reuni miercuri la Viena pentru a analiza nivelul productiei proprii, stabilit momentan la 29,67 milioane barili pe zi, in afara Irakului, care nu este inclus in calcule.

OPEC este ingrijorat de o posibila reducere a cererii in al doilea trimestru pe fondul incheierii sezonului de iarna si de posibilitatea ca economia americana sa intre in recesiune.

Pretul petrolului s-a scumpit considerabil in ultimele zile, depasind vineri nivelul de 103 dolari pe baril, un nou record.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Goldman mareste tinta de pret pentru barilul de petrol