Anterior, Gazprom amenintase ca va reduce livrarile de gaz catre Ucraina cu 25%. Aceasta proportie reprezenta gazul rus livrat Ucrainei, restul fiind din Asia Centrala.

Gazprom a redus luni dimineata cu 25% livrarile de gaz catre Ucraina, in urma unui conflict comercial dintre cele doua parti, dand insa asigurari ca acest lucru nu va afecta consumatorii europeni.

"Gazprom este un furnizor de gaz de incredere, dar nu putem si nu vrem sa furnizam gaz care nu este platit", a spus purtatorul de cuvant citat de Reuters, cuantificand reducerea la 40 de milioane de metri cubi pe zi.

Citeste si:

Compania ucraineana Naftogaz a confirmat ca livrarile au fost reduse, dar a apreciat ca reducerea va consta in 30 de milioane metri cubi pe zi si a dat asigurari ca masura nu va afecta consumatorii ucraineni.

Gazpromul fixase un nou ultimatum Ucrainei pentru 3 martie la ora locala 10.00 (9.00, ora Romaniei) pentru reglarea conflictului, pornit de la neplata unor datorii pentru gazul furnizat in 2007.

Ucraina a afirmat ca si-a platit datoriile, dar Gazprom a subliniat ca nu exista un contract pentru gazul furnizat in 2008.