Euro s-a apreciat, luni, pana la un nou nivel record fata de dolar, de 1,5274 dolari/euro si a depasit, astfel, fostul maxim istoric de 1,5239 dolari/euro inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa un discurs al unui bancher central american, consemneaza AFP, citat de NewsIn.
Noul varf al euro fata de dolar a fost atins dupa discursul sustinut de un responsabil al bancii centrale americane care a confirmat asteptarile cu privire la o noua micsorare a dobanzii cheie a Fed.

Oficialul Fed, Charles Plosser, care conduce banca centrala din Philadelphia, a estimat ca turbulentele de pe pietele financiare pot justifica nivelul foarte scazut al dobanzii cheie a Federal Reserve si a adaugat, insa, ca va fi nevoie de o majorare a dobanzii de politica monetara a Fed, de indata ce se va stabiliza situatia.

"Politica monetara nu poate fi facuta doar in functie de inflatie si de deviatiile productiei comparativ cu potentialul acesteia", a declarat Plosser, care este, totodata, si unul dintre membrii cu drept de vot ai comitetului de politica monetara al Federal Reserve.

"Gravitatea evenimentelor care au afectat functionarea armonioasa a pietelor financiare ne face sa ne gandim ca ratele dobanzilor ar trebui sa fie chiar mai coborate fata de ceea ce sugereaza regulile simple", a mai adaugat Plosser.

Moneda unica europeana are o tendinta constanta de apreciere si atinge record dupa record. Euro depasise la inceputul saptamanii trecute pragul simbolic de 1,50 dolari/euro pentru prima data de la lansarea monedei unice europene in 1999 si si-a continuat aprecierea in zilele ce au urmat.

Cursul dolarului, influentat de o serie de statistici negative despre economia americana si de posibilitatea ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa coboare iar dobanda cheie, a inregistrat in ultimele luni cele mai scazute niveluri fata de euro, moneda ce profita, pe de alta parte, de inflexibilitatea politicii monetare a Bancii Centrale Europene (BCE).

Fed a diminuat deja dobanda de politica monetara cu 1,25 puncte procentuale in ianuarie, decizie ce a condus la deprecierea semnificativa a monedei europene fata de dolar, in conditiile in care dobanda cheie din zona euro este de 4%, iar cea din Statele Unite, de 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri