Agentia de investitii din Golf, Dubai International Capital (DIC), a anuntat marti ca va fi nevoie de "mult mai multi bani" pentru a salva Citigroup Inc, dupa investitiile facute de Abu Dhabi, de Kuweit si de printul Alwaleed al Arabiei Saudite, relateaza NewsIn, citand Reuters.
Directorul executiv al agentiei de investitii detinute de conducatorul Dubaiului, Sameer al-Ansari, a fost intrebat de Reuters de ce va fi nevoie pentru a salva banca.

Dubai International Capital, care gestioneaza active de aproximativ 13 miliarde dolari, a investit in HSBC Holdings Plc si in banca ICICI din India.

"Va fi nevoie de mai mult pentru a salva Citi", declarase anterior Sameer al-Ansari in cadrul unei conferinte financiare despre fondurile private.

Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi, un fond de investitii suveran detinut de cel de-al cincilea exportator de petrol din lume, a cumparat anul trecut o participatie de 4,9% din Citigroup, banca afectata de deprecieri ale activelor legate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.

Autoritatea de Investitii din Kuweit a anuntat in ianuarie ca va investi 3 miliarde dolari in Citigroup.
Citigroup a suferit pierderi record de 9,83 miliarde dolari in al patrulea trimestru, in mare parte din cauza deprecierii activelor din piata ipotecara.

Citigroup a luat o serie de masuri pentru a-si consolida baza de capital, precum suplimentarea capitalului cu 12,5 miliarde de dolari prin vanzarea de valori mobiliare in cadrul unei oferte private.

Oferta privata a inclus investitii de 6,88 miliarde de dolari ale vehicului de investitii al guvernului din Singapore, The Government of Singapore Investment Corporation, ca si ai altor investitori, printre care printul Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Alsaud, potrivit Citigroup.

Printul saudit Alwaleed bin Talal a declarat ca face parte dintre investitorii care vin in ajutorul bancii americane, care a afisat luna trecuta primele sale pierderi trimestriale de la crearea ei din 1998, scrie Reuters.

Investitia reprezinta "o continuare a sustinerii sale puternice pe care o da Citigroup si a convingerii sale ca grupul financiar are profitabilitate si potential de succes pe termen lung", a transmis printul in luna inauarie.

Printul, un nepot al regelui saudit Abdullah, este cel mai mare actionar individual al Citigroup, cu o participatie de 3,6% in cea mai mare banca americana dupa active, prin intermediul companiei Kingdom Holding, din care detine 95% dintre actiuni.

Un studiu realizat de institutul Global McKinsey, publicat in inauarie, arata ca cele sase state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) estimeaza ca vor castiga peste sase mii de miliarde dolari pana in 2022, iar modul in care vor investi fondurile ar putea avea repercusiuni financiare si politice asemeni celor din trecut.

Investitiile facute de cele sase state, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kuweit, Qatar, Oman si Bahrain, "vor afecta dobanzile de politica monetara, lichiditatile si pietele financiare din intreaga lume", potrivit studiului.

McKinsey estimeaza ca sase din statele CCG detineau active in strainatate in valoare de aproximativ 1,9 mii de miliarde dolari la sfarsitul anului 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri