Gazprom ameninta ca va reduce cu inca 25% livrarile catre Ucraina

Gazprom a anuntat ca va reduce cu inca 25% livrarile de gaze furnizate Ucrainei incepand de marti de la ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei), informeaza NewsIn, citand AFP.

Gazprom redusese cu 25% livrarile de gaze catre Ucraina luni dimineata, la expirarea unui ultimatum privind solutionarea conflictului. Compania publica ucraineana Naftogaz sustinea insa inca de luni ca Gazprom furnizeaza cu 35% mai putin gaz decat de obicei.

Gazprom a acuzat marti Ucraina ca amana reluarea negocierilor cu privire la datoria sa catre grupul rus si ca impiedica observatorii sa verifice fluxul de gaz care ii tranziteaza teritoriul, transmite AFP.

"Partea ucraineana nu a reluat negocierile. Seful Naftogaz Ukraina nu a venit la Moscova", a declarat marti purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov. "Cerem partii ucrainene sa faca eforturi pentru rezolvarea cat mai rapida a tuturor chestiunilor litigioase", a adaugat el.

Kuprianov a reprosat de asemenea partii ucrainene ca impiedica accesul "observatorilor independenti" pe care Gazpromul vrea sa ii trimita la doua statii de control al fluxului de gaz de pe teritoriul ucrainean.
La randul sau, Ucraina a acuzat luni Gazprom ca nu a platit pentru tranzitul gazului rus pe teritoriul ucrainean catre Europa. In replica, Gazprom a afirmat ca nu a putut face acest lucru pentru ca partea ucraineana nu a emis facturile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri