Cei treizeci de analisti chestionati de AFP si de Thomson Financial News estimeaza ca BCE va mentine joi dobanda de referinta, care stabileste conditiile de creditare din zona euro, la 4%.

Dintre acestia, o majoritate de 25 a mizat pe o reducere a dobanzii de politica monetara in al doilea trimestru, cel mai probabil in luna iunie.

"BCE este ocupata in continuare cu exercitiul de echilibristica intre incetinirea economica si accentuarea inflatiei", a declarat Nico Klene, din cadrul ABN Amro.

Preturile de consum au crescut in februarie cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste nivelul stabilit de BCE, de sub 2%. Tensiunile inflationiste sunt accentuate de scumpirea petrolului.

In acelasi timp, indicatorii increderii, atat din partea industriei cat si a consumatorilor, indica o incetinire a ritmului economic european. Probleme sunt suficiente: Statele Unite sunt in pragul recesiunii, economia mondiala incetineste, consumatorii nu par a fi capabili sa preia controlul.

BCE va trebui, potrivit tuturor estimarilor, sa reduca joi estimarea cresterii economice pentru acest an.
Intarirea euro, care a doborat record dupa record si a atins un nivel de 1,52 dolari inrautateste situatia, si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va fi cu siguranta asaltat de intrebari pe acest subiect, in cadrul conferintei ce va urma intrunirii consiliului de guvernare al bancii centrale.

Citeste si:

Luni seara, la Bruxelles, Trichet nu a facut decat sa repete declaratiile anterioare. Este "foarte important" ca Statele Unite sa se pronunte in favoarea "unui dolar puternic", a spus acesta.

Aprecierea euro afecteaza producatorii industriali din Europa, in contextul in care face produsele de export mai scumpe si le dezavantajeaza in fata concurentei.

Intr-un interviu publicat luni de cotidianul financiar Le Monde, directorul general al FMI a estimat ca "Problem monedei europene este ca BCE este prea puternica si nu are un echivalent la nivel politic, in persoana unui adevarat ministru european al finantelor", a declarat pentru cotidianul Le Monde directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Aceasta critica a lui Strauss-Kahn, membru al partidului socialist francez, care se afla in prezent in opozitie, a gasit ecouri in randul oficialilor francezi din ambele tabere.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a luat apararea BCE, spunand ca "face o treaba foarte buna".