Biroul de statistica al Uniunii Europene a confirmat estimarea anterioara ca produsul intern brut (PIB) al celor 13 tari din zona euro a crescut cu 0,4% in octombrie-decembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in rand cu estimarile din piata.

PIB-ul a crescut cu 2,2% anual, cu putin sub estimarea de 2,3% facuta de Eurostat. Consumul a scazut cu 0,1% in al patrulea trimestru, fata de al treilea trimestru, fara a contribui la cresterea economica in toata aceasta perioada.

Investitiile au contribuit cu 0,2 puncte procentuale la rezultatul de ansamblu, in timp ce o schimbare a inventariilor l-a diminuat cu 0,1 puncte procentuale.

Eurostat a mai mentionat ca inflatia produselor de consum a atins in ianuarie un nivel lunar de 0,8% si s-a adancit la 4,9% anual, asa cum se estima intr-un sondaj Reuters efectuat in randul economistilor.

Citeste si:

Preturile producatorilor sunt un indicator al viitoarei inflatii de consum, pentru ca, in cazul in care scumpirile la producator nu sunt amortizate de intermediari sau de vanzatorii de retail, acestea sunt suportate de consumatori.

Cresterea preturilor la producatori a fost sustinuta in ianuarie in principal de energie, care s-a acumpit cu 1,4% fata de luna precedenta, la un nivel anual de 10,6%.

Banca Centrala Europeana vrea sa mentina inflatia imediat sub nivelul de 2% pe termen mediu, insa scumpirea accelerata a alimentelor si a energiei au accentuat nivelul acesteia peste tinta inca din luna septembrie.

Inflatia preturilor de consum din zona euro a atins in ianuarie si februarie un nivel record de 3,2%.