Tendinta de apreciere a euro la niveluri record fata de dolar s-a oprit, marti, dupa ce presedintele Eurogroupului, ce reuneste ministrii europeni de finante, Jean-Claude Juncker, si-a expriumat ingrijorarea cu privire la intarirea accentuata a monedei unice europene, scrie NewsIn, citand Reuters.

Euro a stagnat la cotatia de 1,5217 dolari, in scadere fata de nivelul record de 1,5275 dolari/euro atins luni, potrivit statisticilor Reuters.

Presedintele Eurogroupului, alcatuit din ministrii europeni de finante, Jean-Claude Juncker, a spus luni ca ministrii de finante si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) au discutat despre cursul valutar si au cazut de acord sa isi exprime ingrijorarea cu privire la miscarile excesive.

Marti, totusi, Juncker a parut sa aiba o pozitie mai moderata, spunand ca nu vede ca aprecierea euro sa faca vreun rau economiei si ca nu este intelept sa existe tinte pentru cursul valutar.

"Cred ca acesta este un pas inspre accentuarea ingrijorarii privitoare la euro", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la grupul bancar SEB din Stockholm, Johan Javeus. "Totusi, se pare ca Juncker si-a imblanzit declaratiile in aceasta dimineata", a mai spus Javeus.

"Jucatorii de pe piete nu au reevaluat complet situatia in functie de aceste declaratii, dar au determinat o usoara depreciere a euro de la niveluri record la care am asistat recent", a adaugat Javeus.

Moneda unica europeana s-a depreciat, totodata, de la nivelurile record atinse fata de lira sterlina. Dolarul a recuperat fata de cotatia minima a tuturor timpurilor inregistrata fata de un cos de valute, iar fata de yen s-a mentinut la un nivel de 103 yeni/dolar, in crestere fata de un minim al ultimilor trei ani, de 102,59 yeni/dolar, inregistrat in timpul sedintei anterioare de tranzactionare.

Euro s-a apreciat cu aproape 3,5% fata de dolar in ultima saptamana, ca urmare a asteptarilor ca Federal Reserve sa continue sa coboare agresiv dobanda sa de politica monetara, pentru a micsora riscul intrarii in recesiune a economiei SUA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Emmanuel Macron: Suntem în război / Granițele UE, închise timp de 30 de zile
Setari Cookie-uri