OPEC a decis sa mentina nivelul actual al productiei de petrol

Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) a decis in cadul intrunirii de astazi de la Viena sa mentina nivelul actual al productiei si a anuntat ca preturile record au fost determinate de factori care nu pot fi controlati de grup, informeaza NewsIn, citand Reuters.

La inceputul saptamanii, pretul petrolului a atins un nivel record de 103,95 dolari/baril si a continuat sa se tranzactioneze peste pragul de 100 dolari/baril si in cursul sedintei de astazi.

Washington sustinea ca si cea mai mica majorare a productiei de catre OPEC ar ajuta la controlarea preturilor.

Cu toate acestea, ministrii OPEC au declarat in repetate randuri ca piata a fost propulsata de factori precum deprecierea dolarului, speculatiile si problemele politice, nu de lipsa petrolului.

Dupa mai putin de doua ore de discutii, delegatii OPEC au declarat ca grupul a convenit sa mentina cotele de productie.

Ministrul petrolului din Nigeria, Odein Ajumogobia, a declarat ca sustine ca productia sa ramana neschimbata, desi considera ca pretul petrolului peste 100 dolari/baril este incomod si ca de la nivelul de 80 dolari/baril este considerat ridicat.

Decizia de astazi ar putea totusi permite unele majorari tacite ale productiei OPEC.

Principalul exportator, Arabia Saudita, a pledat constant pentru buna aprovizionare a pietei cu petrol.
Ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a declarat ca statul a produs 9,2 milioane barili/zi, cu aproape 300.000 barili/zi pentru limita oficiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri