Grupul belgian de supermarketuri Delhaize a anuntat o scadere de 7,4% a profitului operational in al patrulea trimestru, usor sub estimarile pietei, pentru ca deprecierea dolarului a afectat castigurile din comert.
Castigurile inainte de taxe si dobanzi au coborat la 243 milioane euro, in contextul deprecierii dolarului cu 11% fata de euro.

Cifrele nu au inclus 18,6 milioane dolari, costuri pentru ajustari in cadrul Sweetbay, unul dintre lanturile de supermarketuri din Statele Unite.

Delhaize, care genereaza aproximativ 80% dintre vanzari in Statele Unite, a estimat pentru acest an o crestere de 6-8% a castigurilor inainte de taxe si dobanzi, o urcare de 25-30% a profitului net din operatiunile continue si o crestere a vanzarilor cu 4,0-5,5%.

Previziunile se bazeaza pe un curs constant de 1,3705 dolari/euro.Ieri, dolarul a atins un nivel minim record in fata euro, de 1,5345 dolari/euro.

Analistii au prevazut ca vanzarile grupului vor creste cu 5-7%, in timp ce castigurile inainte de taxe si dobanzi vor avansa cu 8%, estimari bazate tot pe un curs valutar constant, desi unii considera ca riscul unei recesiuni americane ar putea duce la coborarea estimarilor.

Compania a estimat ca vanzarile in magazinele similare din Statele Unite vor creste cu 2,5-3,5%.

Directorul executiv, Pierre-Olivier Beckers, a declarat ca 2008 va fi un an dimanic, in care au fost deschise 150 magazine noi.

In Statele Unite, unde grupul detine lanturile de magazine Food Lion, Hannaford si Sweetbay, profitul in dolari in al patrulea trimestru a crescut cu 1,3%, insa dupa transformarea in euro, a marcat o scadere de 10,3%, la 184,8 milioane euro, sub estimarile de 194 milioane euro.

Profitul operatiunilor belgiene ale grupului au scazut cu 12,8%, la 46,5 milioane euro, fata de 45 milioane euro, cat indicau estimarile. Marja s-a imbunatatit la 4,1%, de la 2,3% in al treilea trimestru, cand competitia si vremea nefavorabila au afectat rezultatele.

In Romania, belgienii de la Delhaize sunt prezenti din anul 2000 cand au achizitionat 51% din actiunile Mega Image, ulterior pachetul de actiuni majorandu-se la 70%. La sfarsitul lui iunie 2004, grupul belgian a preluat integral reteaua de magazine ce poarta sigla Mega Image.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri