Directorul executiv al Exxon Mobil, Rex Tillerson, a afirmat la New York, in cadrul intrunirii anuale a companiei cu analistii, ca sporirea cheltuielilor se datoreaza in parte agendei noilor proiecte.

Exxon a precizat ca planuieste sa participe la demararea a 19 proiecte petroliere si de gaze naturale pana in 2010, ceea ce ar trebui sa sporeasca capacitatea companiei cu 725.000 de barili echivalent petrolier pe zi.

Compania americana a produs aproape 4,25 milioane de barili echivalent petrolier pe zi in trimestrul al patrulea din 2007.

Exxon asteapta demararea a 12 proiecte importante numai in 2008.Potrivit lui Rex Tillerson, majorarea costurilor ce au afectat industria petroliera si a gazelor naturale a reprezentat o contributie majora la sporirea cheltuielilor companiei.

"Costurile ridicate cu care se confrunta intreaga industrie a petrolului si gazelor naturale vor influenta viitoarele proiecte ale companiei", a spus Tillerson, adaugand ca proiectele administrate de alte companii au fost afectat puternic de majorarea costurilor.

Costurile de forare si productie a petrolului si gazelor naturale s-au dublat din 2000, tarifele record la titei influentand cererea pentru otel, echipament si forta de munca necesare pentru proiecte, potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanta Cambridge Energy Research Associates.

Citeste si:

Exxon a reiterat estimarile precedente privind cheltuielile anuale, cuprinse intre 25-30 miliarde dolari, pentru urmatorii ani.

Cheltuielile de capital ale Exxon in 2007 au crescut cu doar 5%, la aproape 20,9 miliarde dolari fata de 2006.

Exxon a inlocuit doar 76% din productia sa in 2007, afectata de vanzarea de active si de inchiderea unui proiect de catre guvernul din Venezuela.

Analistii din industrie estimeaza ca grupurile petroliere si de gaze naturale isi vor inlocui peste 100% din productia anuala.

O parte din cheltuielile companiei Exxon vor fi directionate catre explorarea de noi proiecte.