Asiguratorul olandez Aegon NV a publicat o scadere de 26% a profitului net din al patrulea trimestru, la 648 milioane euro, rezultatul fiind afectat de reevaluarile valutare si de pierderile din investitii, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Cu toate acestea, rezultatul a depasit estimarile analistilor, datorita castigurilor nete de 167 milioane euro din investitiile de capital care au compensat o pierdere de 17 milioane euro din investitiile in capital si obligatiuni.

Potrivit unui sondaj Reuters desfasurat in randul a opt analisti, acestia estimau un profit net de 544 milioane euro si pierderi de 20-30 miliarde euro.

Profitul operational din al patrulea trimestru a scazut cu 32%, la 484 milioane euro, din cauza deprecierii dolarului si a scaderii profitului din investitii, in timp ce o scutire fiscala a sustinut profitul in aceeasi perioada a anului precedent..

In 2007, profitul net a scazut cu 20%, la 2,55 miliarde euro. In acest an, Aegon a efectuat o reevaluare negativa de 487 milioane euro a unei rezerve de capital al actionarilor, masura luata de asemenea de ING si Rabobank.

"In contextul conditiilor dificile din piata, consideram ca rezultatele au fost destul de bune", a declarat un analist din cadrul Petercam, Ton Gietman.

Aegon, alaturi de alte grupuri financiare olandeze care au divizii de asigurari, au evitat impactul cel mai grav al crizei creditelor, care a provocat unor grupuri europene precum UBS si Credit Suisse deprecieri ale activelor de miliarde de euro.

Actiunile Aegon au pierdut aproape o treime din valoare in ultimele 12 luni, in timp ce indicele DJ Stoxx al asigurarilor a pierdut aproape un sfert din valoare. La inceputul lunii februarie, actiuniled Aegon au atins nivelul minim al ultimelor 40 de luni, insa au recuperat 10%.

Directorul executiv Aegon, Don Shepard, a declarat ca Aegon nu intentioneaza sa rascumpere alte actiuni in 2008, dupa ce a incheiat o rascumparare de un miliard euro in noiembrie 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Aegon, crestere de 22% in 2018, pe asigurari de viata