Dolarul s-a depreciat vineri pana la niveluri record fata de euro si de franc elvetian si pana la un minim al ultimilor trei ani fata de yen, deoarece teama de o eventuala recesiune in SUA si asteptarea ca Fed sa coboare iar dobanda cheie i-a convins pe investitori sa vanda dolari, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Euro s-a apreciat pana la un nivel de 1,5429 dolari/euro, potrivit statisticilor Reuters, un maxim inregistrat de la lansarea in 1999 a monedei unice europene, care a facut ca aprecierea dolarului fata de euro de la inceputul anului si pana in prezent sa depaseasca 5%.

In timp ce analistii estimeaza ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale va mai diminua dobanda sa de politica monetara cu inca 0,75% la sedinta de luna aceasta, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a lasat clar sa se inteleaga ca BCE nu va cobori prea curand dobanda cheie de la nivelul actual de 4%.

Trichet a refuzat, totodata, sa caracterizeze aprecierea euro ca fiind "agresiva" si a spus doar ca volatilitatea excesiva este daunatoare pentru cresterea economica.

"Deprecierea dolarului este masiva, iar discursul lui Trichet nu i-a speriat indeajuns pe cei care sustin tendinta de depreciere a dolarului si nu i-a facut sa creada ca BCE va cobori dobanda cheie, asa ca acestia au avut unda verde sa vanda dolari", a comentat, pentru Reuters, un economist de la compania CIBC World Markets, Audrey Childe-Freeman.

Dolarul s-a depreciat pana la un nivel minim istoric si fata de un cos alcatuit din sase valute principale, pana la un nivel de 72,666 puncte.

Fata de francul elvetian, dolarul a atins cotatia minima de 1,0185 franci elvetieni/dolar. Dolarul s-a depreciat cu mai mult de 10% de la inceputul anului fata de francul elvetian cu randament mic. Dolarul s-a depreciat si pana la un minim al ultimilor trei ani fata de yen, de 101,82 yeni/dolar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: ISIS se teme de virus și le cere membrilor să ocolească Europa
Setari Cookie-uri