Comisia Europeana a sistat fonduri SAPARD si PHARE de 150-200 de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absobtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile, informeaza Sofia News Agency.
Comisia Europeana a sistat fonduri SAPARD pentru Bulgaria in valoare de pana la 150 de milioane de euro, destinate productiei si comercializarii de produse agricole si piscicole, din cauza unor fraude constatate in cazul acestor ajutoare. Fonduri PHARE in valoare de 50 de milioane de euro au fost de asemenea inghetate din cauza unor nereguli in cadrul agentiilor executive privind gestionarea absorbtiei banilor.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru agricultura Michael Mann anuntase la Bruxelles suspendarea platii unor ajutoare pentru agricultura Bulgariei, din cauza unor suspiciuni de frauda, pentru prima oara de la aderarea acestei tari la UE. Sumele implicate nu erau insa foarte mari, a precizat el.

Jean-Luc Demarty, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura al CE, a notificat Guvernul bulgar cu privire la sistarea fondurilor din programul printr-o scrisoare, care a fost facuta publica de parlamentarul de opozitie Iane Ianev, de la Fortele Democratice Unite.

Sanctiunea este impusa pana la finalizarea investigatiilor asupra presupuselor fraude de care este acuzata Bulgaria, in cazul ajutoarelor SAPARD primite pentru agricultura. Sistarea platilor este cauzata si de gravele probleme ale Bulgariei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene in 2007, dar si de suma considerabila pe care tara mai trebuie sa o absoarba in 2008, inainte de incheierea programului SAPARD pentru Bulgaria.

Potrivit parlamentarului citat, Bulgaria va pierde nu mai putin de 100-150 de milioane de euro ca rezultat a actualelor sanctiuni ale CE. Acesta a adaugat ca CE a demarat deja procedurile de retragere a fondurilor care au fost deja absorbite de beneficiari.

Ianev a explicat ca Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF) si alte institutii europene au constatat ca mai multe companii care au primit bani europeni pentru achizitionarea unor echipamente noi au cumparat echipamente la mana a doua, vechi si cu tehnologie depasita. Parlamentarul a adaugat ca, in cazul in care banii SAPARD nu vor fi returnati de catre aceste companii, atunci acestia vor fi platiti din bugetul de stat.

"Consideram ca este un scandal de proportii care va avea repercusiuni asupra absorbtiei fondurilor in zonele rurale. Acest lucru inseamna ca ne confruntam cu o coruptie grava in cadrul mecanismelor de absorbtie a fondurilor UE", a mai spus Yanev.

Comisia Europeana a inghetat, de asemenea, plata a 50 de milioane de euro din fonduri PHARE pentru Bulgaria, din cauza unor nereguli in cadrul agentiilor executive in gestionarea abosorbtiei banilor, a anuntat Dimitar Ivanovski, adjunctul ministrului de finante bulgar.

Ministerul de finante al Bulgariei a primit la 29 februarie o scrisoare de la Comisia Europeana prin care era anuntata inghetarea fondurilor. Dintre cele 50 de milioane de euro, 36 de milioane erau gestionate de Agentia executiva PHARE a Minsterului Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice. Celelate 14 milioane se aflau in gestiunea Unitatii centrale de finantare si negociere a Ministerului de finante.

Ministrul-adjunct al finantelor Ivanovski a explicat ca anexa scrisorii trimisa de directorul general al Directiei CE pentru Extindere contine si o lista cu proiectele ale caror fonduri au fost inghetate. Ivanovski a mai spus ca intre 17 si 21 martie va avea loc o sedinta tehnica la sediul Directiei CE pentru Extindere, la Bruxelles, in cadrul careia Bulgaria va putea sa isi prezinte o pozitie oficiala.

Nu este prima masura de acest gen pe care Comisia o ia impotriva Bulgariei. In ianuarie, Uniunea Europeana a sistat finantarea dezvoltarii infrastructurii rutiere a tarii, dupa ce doi membri ai conducerii Fondului de Infrastructura Rutiera au fost prinsi in flagrant primind o mita de 25.000 de leva (12.500 de euro) de la proprietarul unui teren din apropierea traseului autostrazii Hemus, aflata in constructie.

UE a precizat atunci ca asteapta finalul anchetei pentru a relua finantarea, deoarece doreste sa se asigure ca fraudele nu au implicat fonduri europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri