Pretul petrolului a atins in repetate randuri niveluri record in aceasta saptamana, depasind cu aproape sase dolari nivelul psihologic de 100 dolari/baril, pe fondul deprecierii dolarului si al refuzului exportatorilor de a majora productia, relateaza Reuters.

Scumpirea considerabila a petrolului a determinat o crestere a preturilor intregului sector energetic din Europa, in timp ce scandalul recent dintre Rusia si Ucraina a sustinut scumpirea gazelor naturale.

Pretul petrolului american a avansat joi la un nivel record de 105,97 dolari/baril si titeiul Brent a urmat aceasta tendinta vineri, atingand un record de 102,98 dolari/baril, dupa ce Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a refuzat sa majoreze productia si Statele Unite au anuntat o scadere surprinzatoare a stocurilor.

OPEC a dat vina pe managementul economic al Statelor Unite si pe speculatiile din piata pentru scumpirea petrolului, insistand asupra faptului ca nivelul de aprovizionare este corect. Insa accentuarea tensiunilor dintre Venezuela, Ecuador si Columbia au reaprins temerile legate de productie.

Investitorii au continuat sa cumpere marfuri denominate in petrol, precum petrolul, pentru ca deprecierea monedei americane le face mai atractive si ajuta la reducerea riscurilor inflationiste.

Rezervele de motorina sunt destul de reduse, pe fondul nivelului mic al stocurilor de petrol si al prelungirii programelor de intretinere si reparatii din cadrul rafinariilor europene.

Majorarea pretului la petrol a determinat o crestere a pietei benzinei din Marea Britanie (NBP), pentru ca traderii au cumparat mai multe contracte la termen pentru benzina, in asteptarea cresterii preturilor in Europa continentala.

Oprirea aprovizionarii cu gaze naturale a Ucrainei de catre Rusia, pe fondul neachitarii platilor, si amenintarea ca Ucraina ar putea folosi in interes propriu o parte din gazele naturale destinate Europei, ce tranziteaza teritoriul tarii, au determinat cresterea preturilor pe piata britanica.

Desi cea mai mare parte a contractelor de aprovizionare din cea mai mare piata Europeana nu au legatura directa cu pretul petrolului, in cazul contractelor din Europa continentala, situatia este cu totul alta.

Tronsonul cu doua sensuri dintre Marea Britanie si Belgia face ca posibilele sistari ale productiei in restul Europei, din partea Rusiei sa influenteze si piata britanica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Aurul... straluceste: preconizat la peste 1.230 de dolari / uncie
Setari Cookie-uri