Scopul masurilor este de a "tempera presiunile accentuate de lichiditate de pe pietele de finantare la termen", a aratat Federal Reserve, intr-un anunt care i-a luat prin suprindere pe jucatorii de pe piete.

Cotatia contractelor la termen (futures) a crescut initial dupa publicarea anuntului, dar a coborat apoi, intrucat jucatorii de pe piete au inceput sa se teama ca licitatia Federal Reserve sugereaza ca elementele care caracterizeaza piata sunt mai rele decat se crezuse initial. Titlurile trezoreriei americane si-au pierdut din castiguri dupa anunt, iar dolarul s-a apreciat fata de yen.

Federal Reserve a anuntat ca va majora sumele de la licitatiile pentru finantare la termen, Term Auction Facility, din 10 martie si din 24 martie, la 50 miliarde dolari fiecare, ceea ce inseamna o crestere de 20 miliarde dolari de la cuantumurile anuntate initial pentru licitatii.

Citeste si:

Sistemul american de banci centrale a mai anuntat ca va majora sumele de la licitatii daca exista conditii care sa ceara acest lucru. Fed a mai aratat, in incercarea de a furniza mai multa siguranta jucatorilor de pe piete, ca va organiza licitatii la termen cel putin pentru urmatoarele sase luni, daca nu se vor stabiliza conditiile de pe piata, astfel incat sa nu mai fie nevoie de licitatii.

Fed a mai indicat, totodata, ca va incepe o serie de tranzactii de rascumparare la termen, care ar trebui sa se ridice pana la 100 miliarde dolari.