Compania turca de transport al gazului, Botas, sustine Blue Stream, care se alimenteaza cu gaz rusesc, ca posibila sursa pentru alimentarea cu gaz a gazoductului Nabucco, a declarat, potrivit NewsIn, directorul Departamentului de Proiecte Internationale, Emre Engur.
"Botas sustine Blue Stream ca sursa de gaz pentru proiectul Nabucco. In primul rand, Nabucco are drept scop sa transporte gaz din Marea Caspica, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dar si gazul rusesc poate fi, de asemenea, o sursa pentru Nabucco, laolalta cu alte surse", a declarat pentru NewsIn oficialul Botas.

De asemenea, compania turca Botas nu este interesata de proiectul gazoductului South Stream si se declara totalmente dedicata proiectului Nabucco, dupa cum a declarat pentru NewsIn Emre Engur. Acesta a mai spus ca Bulgargaz si MOL au confirmat partii turce ca si ei sunt implicati total in proiectul Nabucco.

"Toate Guvernele tarilor partenere si-au aratat sprijinul profund pentru proiectul gazoductului Nabucco si totul se desfasoara cu succes", a declarat acesta.

Contractul de proiectare a gazoductului Nabucco va fi semnat in cursul lunii martie, in acest moment derulandu-se etapa de proiectare a gazoductului Nabucco, a declarat pentru NewsIn, la sfarsitul lunii februarie, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Acesta a explicat ca in acest moment se deruleaza etapa de proiectare si urmeaza sa se incheie contractul de proiectare cu firmele locale in cursul lunii martie.

Contractul de proiectare presupune lucrarile de proiectare pentru tronsoanele de conducta din fiecare tara pe care gazoductul Nabucco o traverseaza. Sumele alocate pentru aceasta faza a proiectului sunt confidentiale, a explicat acesta. In luna martie va avea loc urmatoarea intalnire intre cei care fac parte din consortiul Nabucco, in speta directorii companiilor de tranzit al gazului care au semnat pentru proiectul Nabucco. Aceste intruniri au loc o data pe luna, iar ultima a avut loc in luna februarie, cand compania RWE a semnat aderarea la proiectul Nabucco, ca al saselea membru, a precizat directorul Transgaz.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a mai precizat atunci ca nu se pune problema ca Romania sa faca parte din proiectul rusesc South Stream, in care au fost cooptate, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Acesta a spus ca proiectele Nabucco si South Stream nu sunt concurente, ba chiar ca proiectul Nabucco este mult mai valabil acum dupa ce Bulgargaz si MOL au semnat pentru South Stream. S-ar putea ca proiectul South Stream demarat de Gazprom sa constituie un motiv de urgentare a proiectului Nabucco, a afirmat atunci Ioan Rusu.

Proiectul gazoductului Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport a gazului rusa si sa permita Azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas), carora li s-a adaugat la inceputul lunii februarie 2008 si compania germana RWE, numarul doi in sectorul energetic german.

Conducta Nabucco, al carei proiect a fost lansat in 2002, va avea o lungime de 3.300 de kilometri, iar lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2009 si sa fie definitivate in 2012. Costurile de constructie sunt estimate la 4,6 miliarde de euro.

In replica, Gazprom a elaborat in 2007 proiectul South Stream, ce ar urma sa traverseze Marea Neagra din portul rusesc Novorosiisk spre portul bulgar Varna, de unde ar urma sa se bifuce spre Grecia si Italia, in sud, respectiv Serbia, in nord. Costurile de constructie sunt estimate la 10 miliarde de euro.

Atragerea Ungariei in proiectul South Stream, dupa Bulgaria face parte din strategia Kremlinului de a diviza Europa si de a forta intrarea Gazprom in Nabucco, au declarat la 28 februarie pentru NewsIn doi experti internationali.

Acordurile semnate pentru gazoductul rus South Stream cu Bulgaria si, cel mai recent, Ungaria - ambele tari partenere in proiectul european Nabucco, ce se doreste o alternativa la reteaua rusa de distributie - fac parte dintr-o strategie a Gazprom de-si forta intrarea in consortiul Nabucco, in caz ca nu va putea impiedica realizarea acestei conducte, considera expertul american Alexandros Petersen de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) si suedezul Niklas Nilsson de la Institutul pentru Politici de Securitate si Dezvoltare din Stockholm.

La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a tratat cu raceala proiectul concurent de construire a unei conducte de gaz si a spus pe 28 februarie 2008 ca partenerii precum Ungaria trebuie doar sa foloseasca un calculator ca sa observe ca planurile Rusiei sunt mai profitabile, a aratat Reuters. Aceasta afirmatie a fost facuta intr-un discurs sustinut in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kremlin, la care a luat parte premierul Ferenc Gyurcsany, dedicata semnarii unui act care sa afirme sustinerea ungara pentru conducta de gaz moscovita South Stream, care concureaza cu proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri