Directorul executiv al grupului petrolier austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca Rusia are nevoie de un concurent puternic in sectorul energetic european, facand referire la posibila fuziune cu grupul energetic ungar MOL, conform unui interviu acordat publicatiei slovace online eTrend, informeaza NewsIn.
Oficialul OMV a confirmat ca este decis sa duca la bun sfarsit aceasta operatiune, chiar daca "va dura doi sau trei ani", pentru ca, in opinia acestuia, eforturile sunt justificate.

"Am incercat sa convingem guvernul ungar. Le-am oferit posibilitatea unui management comun al companiei, iar o parte din conducere ar fi fost localizata in Budapesta. Acolo am fi amplasat si managementul principalei divizii a grupului - de rafinare. Dar, bineinteles, doar cei mai buni ar fi facut parte din management, nu am fi nominalizat oameni pe baza nationalitatii acestora si nu ar fi contat daca persoana in cauza ar fi fost slovaca, austriaca sau ungara. Vrem sa construim o companie central-europeana, nu una ungara, romaneasca sau slovaca", a delarat Ruttenstorfer.

Ruttenstorfer a negat ca OMV ar dori sa vanda anumite rafinarii detinute, intr-o perioada in care Comisia Europeana face presiuni pentru aplicare unor masuri de separare a operatiunilor de productie si distributie ale marilor producatori de energie.

Intrebat daca poate fi vorba de o coordonare cu grupul rusesc Gazprom privind achizitia companiei ungare MOL, oficialul austriac a precizat ca "Exista multe zvonuri in Europa Centrala, insa va pot spune ca acesta nu este adevarat. Suntem interesati de aceasta fuziune pentru ca puteam observa presiunea din ce in ce mai mare exercitata in zona de Rusia si Kazahstan. Dar, bineinteles, avem, de peste 40 de ani, o relatie buna cu Gazprom".

Ruttenstorfer a tinut sa elimine o parte dintre ingrijorarile legate de posibilitatea ca grupul rezultat prin fuziunea OMV-MOL sa ajunga in mainile Gazprom, precizand ca OMV are doi actionari majoritari, guvernul austriac si holdingul Abu Dhabi IPIC, cu care a semnat deja acorduri pe termen lung, prin care acestia se angajeaza sa ramana in continuare actionari majoritari.

OMV si-a majorat detinerea MOL de la 10% pana la aproape 20% in iunie 2007 si a propus o fuziune integrala. Compania cu sediul la Viena a anuntat in septembrie ca este pregatita sa plateasca 32.000 de forinti/actiune MOL, adica 20 de miliarde de dolari pentru intreaga companie.

MOL, cea mai mare companie ungara dupa valoarea de piata, a respins insa oferta OMV si s-a angajat intr-un program de rascumparari care a dus-o la controlul efectiv al aproape 40% din propriul pachet de actiuni.

Guvernul ungar a respins, de asemenea, fuziunea propusa de OMV si a adoptat o lege prin care o astfel de tranzactie devine mult mai greu de facut, determinand o actiune legala a Comisiei Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri