Presedintele OPEC: Pretul petrolului se va mentine la peste 100 dolari/baril in 2008

Pretul petrolului se va mentine la actualul nivel ridicat pentru restul anului 2008, din cauza speculatiilor si a tensiunilor geopolitice, a anuntat luni media algeriana, citandu-l pe presedintele Organizatiei tarilor Exportatorare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Preturile s-ar putea diminua in 2009, odata cu redresarea dolarului pe pietele externe, dupa alegerea unui nou presedinte al Statelor Unite si dupa ce elementele fundamentale ale pietei devin din nou importante, scriu ziarul guvernamental El Moudjahid si agentia de presa APS.

"Ca si cresterea curenta a pietelor petroliere, criza economica mondiala va persista pana la sfarsitul anului", a declarat Chakib Khelil pentru El Moudjahid.

"Pretul petrolului se va mentine peste nivelul de 100 dolari/baril in acest an financiar, potrivit declaratiilor lui Khelil", a mentionat duminica APS.

Nu a fost foarte clar la care an financiar facea referire APS.

Khelil, care este de asemenea ministrul algerian al energiei si mineritului, a declarat ca factorii care sustin piata in acest moment sunt "speculatiile si tensiunile geo-politice, in special din cauza problemelor nucleare din Iran si a crizei dintre Venezuela si Exxon Mobil", potrivit APS.

Economia mondiala ar putea beneficia de pe urma alegerii unui nou presedinte american, care ar putea aduce o noua politica economica, "si odata cu aceasta noua situatie este foarte probabil ca dolarul sa inceapa sa isi revina si sa permita echilibrarea pietei petrolului".

OPEC a decis in cadrul intrunirii de saptamana trecuta sa mentina cotele de productie, insistand ca pietele sunt bine aprovizionate si punand preturile record pe seama unor factori asupra carora grupul nu detine controlul, precum speculatiile si ceea ce Khelil a numit "greseli in administrarea" economiei americane
Investitorii speculativi au ales petrolul si alte marfuri ca o investitie ferita de riscurile deprecierii dolarului si a inflatiei, pe fondul incetinirii economiei americane in urma crizei creditelor ipotecare si scumpirii energiei.

Khelil a declarat ca OPEC a mentinut cotele de productie pentru a sustine cresterea economica mondiala, au mai precizat El Moudjahid si APS.

Grupul a luat acesta decizie in contextul in care cererea este estimata sa scada cu 1,4 milioane barili/zi in cel de-al doilea trimestru din 2008 si stocurile tarilor consumatoare sunt la un nivel normal.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri