Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata in prezent din cauza fluctuatiilor excesive ale cursului valutar, care au un efect negativ asupra cresterii economice, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, informeaza NewsIn.
Trichet a mai spus, dupa ce a discutat cu alti sefi de banci centrale, ca autoritatile de poilitica monetara trebuie sa ramana vigilente si sa ancoreze asteptarile inflationiste ale pietelor, foarte volatile in prezent si care sufera corectii.

Intr-un discurs ce a avut drept efect deprecierea euro in fata dolarului, Trichet a observat ca autoritatile de politica monetara din Statele Unite sunt in favoarea aprecierii dolarului.

"Volatilitatea excesiva si miscarile dezordonate ale cursului valutar sunt indezirabile pentru cresterea economica", a declarat Trichet la o conferinta de presa, precizand ca aceste afirmatii sunt facute in calitatea sa de sef al BCE si nu reprezinta un rezumat al discutiilor de la reuniunea de luni de la Basel.

"In conditiile actuale suntem ingrijorati din cauza miscarilor excesive ale cursului valutar", a spus Trichet. "Am observat cu foarte mare atentie comentariile autoritatilor din Statele Unite, potrivit carora un dolar puternic este in interesul economiei americane", a adaugat seful BCE.

Euro s-a apreciat masiv fata de dolar in ultimele saptamani si a atins un maxim istoric de aproape 1,5460 dolari/euro, in contextul in care au crescut temerile privitoare la o recesiune a economiei americane si s-au accentuat asteptarile ca Federal Reserve, banca centrala americana, sa diminueze iar dobanda sa de politica monetara.

De la inceputul anului, euro s-a apreciat fata de dolar cu 5,2%.

Intr-un rezumat al discutiilor dintre oficialii bancilor centrale din tarile dezvoltate si din cele emergente, Trichet - care prezideaza intalnirea bilunara asupra economiei mondiale - a spus ca pietele sufera inca o corectie, pe o volatilitate ridicata.

"La nivel global, este foarte important ca bancherii centrali sa ramana in alerta, ca o regula generala, dar cu atat mai mult in conditiile actuale", a mai spus Trichet.

"Este important sa ancoram solid, in continuare, asteptarile inflationiste si, bineinteles, sa luam pozitia care ne-ar permite sa ancoram dobanzile pe termen foarte scurt din piata monetara. Aceasta ar ajuta piata monetara sa functioneze cat mai normal si adecvat", a mentionat seful BCE.

"Suntem in permanenta in contact", a adaugat Trichet.

Pe pietele monetare interbancare din zona euro si din SUA nervozitatea a revenit, scumpind imprumuturile interbancare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri