Pretul petrolului a depasit ieri pentru prima data in istorie, pragul de 109 dolari pe baril, la New York, iar petrolul Brent, din Marea Nordului, a trecut de plafonul de 105 dolari pe baril.

Petrolul "light sweet crude", cu livrare in aprilie, a crescut cu 85 centi, la 108, 75 dolari pe baril, dupa atingerea unui nou nivel record, de 109,20 dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in aprilie, a crescut cu 90 centi, la 105,06 dolari pe baril, dupa ce atinsese un nivel record de 105,40 dolari pe baril, informeaza NewsIn citand Reuters.

Aceasta scumpire are loc pe fondul unui nou acces de slabiciune al dolarului, care s-a depreciat pana la un nou minim istoric fata de euro, pana la 1,5489 dolari.

"Temerile legate de inflatie sunt mari. Fondurile de hedging vand actiuni si cumpara marfuri, mai ales petrol si aur, din cauza ca dolarul american slabeste incontinuu", a declarat Takeda Makoto, analist al Bansei Securities.

Aceasta spirala de majorari este explicata prin acumularea unor scaderi a stocurilor americane, a mentinerii productiei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si de slabiciunea dolarului din cauza operatiunilor speculative.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petrolul urca dupa neintelegirile dintre Arabia Saudita si Qatar