India se afla in fruntea clasamentului de crestere economica, acesta fiind rezultatul sporirii populatiei lucratoare, care, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), va continua sa creasca la o rata stabila, spre deosebire de China.

Exista de asemenea o preocupare crescuta pentru sporirea nivelului de productivitate si educatie in randul populatiei din India, ceea ce permite tarii sa ajunga din urma tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

"Centrul global al gravitatiei economice se indreapta deja spre China, India si alte mari economii emergente, iar analiza noastra sugereaza ca acest proces se va derula multa vreme de acum inainte.

Ultimele estimari arata ca economia Chinei ar putea-o depasi pe cea a SUA in jurul anului 2025, pentru a deveni cea mai mare economie din lume, continuand sa creasca cu aproximativ 130% din marimea economiei SUA pana in 2050", potrivit PriceWaterhouseCoopers.

Este foarte posibil ca economia Braziliei sa o depaseasca pe cea a Japoniei pana in 2050, clasandu-se pe locul patru la nivel mondial, in timp ce Rusia, Mexic si Indonezia, detin toate potentialul necesar pentru a deveni economii mai puternice decat Germania sau Marea Britanie pana la jumatatea acestui secol.

Citeste si:

"Insa cea mai rapida rata de dezvoltare economica pare a fi cea din Vietnam, cu un potential de crestere de 10% pe an, ceea ce ar pute-o aduce la aproximativ 70% din economia Marii Britanii pana in 2050", potrivit sefului diviziei de analize macroeconomice al PriceWaterhouseCoopers, John Hawksworth.
Studiul arata ca exista mai multe alternative care merita sa fie luate in considerare si care depind de natura investitiilor si de riscul pe care si-l asuma investitorii.

Nigeria, tara ce prezinta mari riscuri pentru investitori, are potentialul necesar pentru a intrece Africa de Sud pe termen lung, devenind cea mai puternica economie africana pana in 2050.

Filipine, Egipt, Bangladesh au de asemenea un potential mare de crestere economica, insa prezinta si niveluri ridicate de risc.

Hawksworth a precizat ca ritmul rapid de crestere al economiilor emergente nu presupune excluderea din ecuatie a economiilor OECD.