SUA si UE mai dau o sansa Beijing-ului

Conform ultimelor declaratii ale ministrului chinez al Comertului, Bo Xilai, China isi va proteja exporturile de textile pana la sfarsitul tratativelor care se poarta in momentul de fata cu Statele Unite si cu Uniunea Europeana, relateaza Mediafax. Aceasta afirmatie succede declaratiei pe care oficialul a facut-o la inceputul lunii, atunci cand a pus in discutie liberalizarea pietei nationale pentru produsele agricole europene si americane.

Astazi, China va trebui sa-si dea acordul pentru reducerea la 7,5 la suta a avansului anual al exporturilor de tricouri si fire textile catre UE.
In caz contrar, gruparea europeana va impune o serie de contingente pentru acest tip de produse. In momentul de fata, insa, discutiile cu China au fost ingreunate de anuntarea faptului ca exporturile de incaltaminte au depasit 681 la suta din decembrie pana in prezent, fata de perioada similara a anului trecut, cand si acest sector era supus cotelor de export.

O alta dificultate a tratativelor o constituie rapoartele Chinei privind impactul limitarii exporturilor. Astfel, oficialitatile chineze au declarat ca restrictiile impuse de curand de catre Statele Unite au dus la concedierea a peste 100 de mii de salariati din sectorul textilelor.

"In timpul negocierilor, China va proteja drepturile industriei textile, actionand in conformitate cu reglementarile OMC", a precizat Bo. Daca nu se va ajunge la un compromis, oficialul chinez a declarat ca va apela la arbitrajul Organizatiei Mondiale a Comertului. Una dintre reglementarile OMC, grupare la care China a aderat in 2001, prevede insa tocmai posibilitatea membrilor de a restrictiona ritmul de crestere a importurilor de confectii din China la 7,5 procente peste nivelul inregistrat in anul precedent, ceea ce inseamna ca Beijingul se va confrunta cu acelasi pericol si dinspre OMC. In cadrul negocierilor care se poarta in prezent la Beijing se rediscuta si problema liberalizarii ratei de schimb a monedei nationale, masura pe care Statele Unite o cer cu insistenta de foarte mult timp, si care ar putea duce la o aplanare a conflictelor legate de exporturile chinezesti.

Atat oficialii de la Beijing, cat si cei japonezi considera, insa, ca sistemul bancar chinez nu este pregatit pentru o liberalizare a yuanului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Setari Cookie-uri