Statele Uniunii Europene au pareri impartite in legatura cu majorarea cotelor de lapte in UE pentru a acoperi cererea puternica, scrie NewsIn, citand AFP.
O intrunire ce a avut loc intre reprezentantii statelor Uniunii in aceasta saptamana la Bruxelles pe aceasta tema nu a aplanat divergentele legate de propunerea de a majora cotele de productie de lapte cu 2% in 2008. Anul trecut, pretul laptelui a crescut cu 8,1% in UE.

Mai multe state, printre care Germania, unul dintre principalii producatori de lapte, Austria si Portugalia, vor sa voteze impotriva acestei masuri, care marcheaza o ruptura istorica de politica Uniunii Europene, care timp de ani a limitat productia in acest sector pentru a evita excedentele, au mai precizat sursele diplomatice.

Franta, un alt producator important, ar urma sa se abtina, potrivit surselor.

Aceste state au chestionat momentul ales pentru majorare. "Cresterea pretului din prezent nu este peste nivelul atins toamna trecuta", momentul in care Comisia a propus pentru prima data masura, a declarat un diplomat.

De asemenea, subliniaza ca Uniunea Europeana s-a grabit in luarea deciziei si ca se expune la posibilitatea schimbarii tendintei pietei, si la posibilitatea ca un excedent sa determine scaderea preturilor.

Germania considera ca decizia este cu atat mai pripita cu cat in cadrul Comisiei Europene au inceput discutiile de desfiintare progresiva a cotelor la lapte pana in 2015, potrivit surselor citate de AFP.

Franta nu doreste sa se opuna majorarii, pentru ca din punct de vedere structural, tendinta pietei ramane una de majorare a cererii, a mai spus o sursa diplomatica.

Majorarea cotelor, care va fi valabila numai pentru campania din 2008 ce va incepe in aprilie, este asteptata sa intruneasca majoritatea voturilor in cadrul intrunirii ministrilor europeni ai agriculturii ce va avea loc luni la Bruxelles.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri