Euro s-a apreciat, miercuri, pana la niveluri aproape record fata de dolar, deoarece statisticile solide au consolidat parerea investitorilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va cobori prea curand dobanda de politica monetara, dar Federal Reserve, da, consemneaza Reuters, citat de NewsIn.
Euro s-a apreciat fata de dolar pana la cotatia de 1,5477 dolari/euro, la distanta de mai putin de 20 de zecimale fata de cotatia maxima istorica atinsa in sedinta anterioara.

Dolarul se apreciase marti, dupa ce Federal Reserve a anuntat ca va majora cu 200 miliarde dolari finantarea pe termen scurt pentru dealeri si ca le va permite sa foloseasca mai multe tipuri de credite ipotecare ca si garantii. Bancile centrale din zona euro, Marea Britanie, Canada si Elvetia s-au alaturat deciziei Federal Reserve.

Anuntul Fed a determinat o crestere pe pietele de capital si a indus dolarului cea mai mare apreciere fata de yen intr-o singura sedinta de tranzactionare din aproape sapte luni.

Statisticile ce au aratat insa o crestere peste asteptari a productiei industriale din ianuarie le-au dat investitorilor scuza necesara reluarii vanzarii de dolari.

Statisticile europene solide au survenit dupa discursul de marti al unuia dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Axel Weber, care a spus ca presiunile inflationiste nu permit bancii centrale sa coboare dobanda de politica monetara.

"Statisticile solide pentru productia industriala sustin raportul euro/dolar", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la banca de investitii Dresdner Kleinwort din Frankfurt, Michael Klawitter.

"Discursul lui Weber de ieri arata parerea adevarata a bancherilor centrali europeni si, privind statisticile, observam ca aceasta este bazata pe elemente reale", a mai spus Klawitter.

Dolarul s-a depreciat cu 0,8% fata de un cos alcatuit din sase valute principale, pana la 72,677 puncte, in apropiere de cotatia minima, de 72,462 puncte inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute.

Dolarul s-a depreciat cu 0,6% fata de yen, pana la cotatia de 102,62 yeni/dolar, indreptandu-se inspre un minim al ultimilor opt ani, de 101,40 yeni/dolar inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute.

Analistii considera ca euro s-ar putea aprecia in continuare fata de dolar, deoarece economia europeana pare relativ imuna la problemele cu care se confrunta Statele Unite.

"Stirile economice sustin, in continuare, ideea unei decuplari a evolutiei economiei europene de cea din Statele Unite, care sustine aprecierea euro si, pana cand nu vom avea alte vesti, raportul euro/dolar ramane solid", se spune intr-o nota adresata clientilor a analistilor de la Forex Capital Markets.

In conditiile in care euro s-a apreciat cu aproape 6% de la inceputul anului, investitorii vor urmari cu atentie orice discurs despre cursul de schimb valutar al vreunei autoritati de reglementare.

Weber, un alt membru al consiliului guvernatorilor BCE, Guy Quaden, unul dintre membrii comitetului director, Juergen Stark, seful BCE, Jean-Claude Trichet si presedintele Eurogroupului, ce reuneste ministrii europeni de finante, Jean-Claude Juncker urmeaza sa tina discursuri miercuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri