Desi trasporturile rutiere, feroviare si navale au suferit intreruperi, iar asiguratorii se confrunta cu problemele generate de vanturile puternice, operatorii turbinelor eoliene au reusit sa produca si sa livreze cantitati mai mari de energie regenerabila in reteaua electrica.

"Cantitatile suplimentare de energie eoliana au coborat preturile la vedere in aceasta saptamana", a spus un trader german de energie. "Piata ramane volatila, iar informatiile pe care le detin arata ca aceasta productie masiva de energie eoliana va atinge cel mai inalt nivel maine si va scadea pana joi noapte", a adaugat traderul.

Traderii care au cumparat si au vandut electricitate miercuri au raportat ca pretul pentru livrarea in ziua urmatoare pe piata energetica din Europa Centrala s-a ieftinit pana la 49,5 euro/megawatt ora (76 dolari/megawatt ora), fata de 56 euro/megawatt ora, cat se inregistra la finalul saptamanii trecute.

Citeste si:

Datele meteo primite de traderi au aratat ca circa 18.000 megawati de energie eoliana produsa in Germania vor fi disponibili miercuri, o cantitate suplimentara importanta si pe termen scurt, echivalenta cu puterea a 25 de centrale electrice mari pe carbuni.

Traderii se asteapta ca livrarile sa urce joi la 20.000 MW, dar pana la finalul zilei nivelul ar trebui sa scada pana la 12.000 MW.

Germania detine o capacitate instalata de producere de energie eoliana de peste 22.000 MW.
Specialistii din industria energetica urmaresc cu atentie prognozele meteorologice, insa impactul asupra facturilor consumatorilor finali este neglijabil.