Preluarea, care beneficiaza de sustinerea Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, si a ministerului de finante, subliniaza riscurile cu care se confrunta momentan bancile si companiile financiare americane, intr-o perioada in care criza ipotecara americana se adanceste.

Valoarea foarte redusa a ofertei - cu peste 90% sub pretul de inchidere de vineri a titlurilor Bear Strearns - ridica intrebari despre valoarea reala a bancilor de pe Wall Street.

La cateva minute dupa anunt, Fed a redus de urgenta rata de refinantare, cu care ofera bani direct bancilor de pe Wall Street, insa aceasta decizie nu a reusit sa calmeze investitorii.

Dolarul s-a depreciat pana la un nou nivel record fata de euro iar bursele asiatice s-au prabusit in deschidere.

Titlurile Bear Stearns au scazut la 30,85 dolari pe actiune, evaluand intreaga companie la 3,5 miliarde dolari, dupa o scadere de 46%. In ianuarie 2007, titlurile celei de-a cincea banci americane de investitii, cu peste 14.000 de angajati, au atins nivelul record de 171 dolari pe actiune.

Citeste si:

"Faptul ca managementul Bear Stearns a acceptat o oferta atat de redusa ridica mari intrebari privind situatia multor mari companii financiare", a declarat un analist al Solaris Asset Management din New York, Timothy Ghriskey.

"Principala ingrijorare actuala este valoarea reala a altor companii financiare in acest moment, avand in vedere pretul foarte mic la care este preluat grupul Bear Stearns", a adaugat acesta.

Rezervele monetare ale Bear Stearns au fost epuizate de catre clientii care au inceput de joi sa isi lichideze conturile, banca fiind nevoita vineri sa ceara finantare de urgenta de la Fed si JP Morgan.
Alte costuri legate de aceasta preluare se vor ridica la peste 6 miliarde dolari.

Directorul financiar al JP Morgan, Michael Cavanaugh, a declarat ca Bear Stearns are o expunere de 16 miliarde dolari la valori mobiliare sustinute prin credite ipotecare si de 15 miliarde dolari la credite ipotecare cu grad redus de risc, la acestea adaugandu-se si o expunere de doua miliarde dolari pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

JP Morgan a precizat ca aceasta tranzactie va fi finalizata in urmatoarele 90 de zile.