Un grup care nu a participat, in mod ciudat, cu o oferta de ultim moment pentru a cumpara ieftin banca Bear Stearns, a fost cel al fondurilor de investitii suverane care au cheltuit recent miliarde de dolari pe Wall Street, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Date fiind sutele de miliarde de dolari pe care le controleaza fondurile suverane, aceasta este o veste neplacuta pentru firmele occidentale sau alte companii lovite de criza creditelor care a pus stapanire pe Statele Unite si Europa.

Fondurile nu s-au implicat deloc in operatiunea de salvare a celei de-a cincea banci de investitii din Statele Unite, pe care JPMorgan Chase & Co. a decis duminica sa o cumpere cu numai 2 dolari/actiune, a cincisprezecea parte din cotatia de vineri a actiunilor Bear Stearns.

In contextul in care in cea mai recenta operatiune de salvare a unei banci de pe Wall Street nu au venit niciun fel de fonduri din Asia si Orientul Mijlociu, analistii au spus luni ca este posibil ca fondurile de investitii suverane sa se indeparteze de activele financiare americane, pentru moment. Insa nu numai marile fonduri de indeparteaza de Wall Street.

Cotatia actiunilor principalului broker chinez, CITIC Securities, a crescut luni, pentru ca firma a renuntat la o afacere incheiata a anul trecut, pentru a investi in Bear Stearns.

Faptul ca fondurile suverane si investitorii straini nu se implica i-ar putea nelinisti pe cei care lucreaza pe Wall Street, care spera ca investitorii straini ii vor ajuta sa isi pastreze locurile de munca.

"In niciun caz, nimeni nu va prinde un cutit care cade. De ce sa se implice acum?", se intreaba un strateg al pietelor din cadrul Saxo Bank, Craig Russell, citat de Reuters.

"Nimeni din piata nu vrea sa restabileasca increderea in afara de banca centrala americana Federal Reserve si acest lucru ingrijoreaza pe toata lumea.

Dolarul american este o valuta de care toata lumea vrea sa scape". Cand bancile de pe Wall Street au fost expuse, anul trecut, la criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, fondurile de investitii le-au sustinut prin mari injectii de capital.

Din luna noiembrie a anului trecut, Citigroup a colectat aproximativ 30 miliarde dolari de la Abu Dhabi, Kuveit si de la printul Alwaleed al Arabiei Saudite, cotatia actiunilor coborand cu 38% in acea perioada.

Actiunile bancii elvetiene UBS s-au depreciat de cand fondurile din Singapore si din Orientul Mijlociu au injectat lichiditate in decembrie.

In aceeasi luna, un nou fond de investitii din China a hotarat sa investeasca 5 miliarde dolari in Morgan Stanley, dupa ce banca americana de investitii a afisat pierderi legate de criza creditelor ipotecare in valoare de 9,4 miliarde dolari.

Actiunile bancii s-au depreciat, de atunci, cu 25%. Pe masura ce criza creditelor s-a adancit, cotatia actiunilor institutiilor financiare a scazut. Valoarea monedei americane a coborat odata cu actiunile.

"Pe baza experientei anterioare, fondurile de investitii suverane vor fi mai ezitante", a declarat un economist regional din cadrul Macquarie Securities, Bill Belchere.

"Fondurile vor cauta sa isi diversifice portofoliile excluzand dolarul american".

Belchere a spus ca fondurile de investitii din Orientul Mijlociu isi vor diversifica investitiile in Asia. In contextul in care fondurile de investitii se indeparteaza de Wall Street pentru moment, angajatii din cadrul institutiilor lovite de criza creditelor ar putea avea probleme in pastrarea locurilor de munca.

Concedierile in masa au fost evitate pana acum pe Wall Street, pentru ca injectiile de capital au luat forma unor participatii minore cumparate de fondurile de investitii suverane.

Insa in cazul in care istitutiile financiare in impas financiar vor fi nevoite sa caute finantare din partea jucatorilor din piata, sunt de asteptat suprapuneri ale locurilor de munca si, implicit, concedieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri