"Criza financiara actuala din Statele Unite ale Americii va trebui a fi considerata drept cea mai grava de la al doilea razboi mondial incoace", a scris Alan Greenspan, presedinte al Fed intre 1987-2006.

"Criza se va incheia atunci cand pretul bunurilor imobiliare se va stabiliza, redresand astfel si preturile produselor financiare ce au drept activ suport credite ipotecare", a estimat acesta.

"Aceasta criza va face numeroase victime. Sistemul actual de evaluare a riscurilor va fi in special afectat", a continuat Greenspan.

Citeste si:

"Insa sper ca una dintre victime nu vor fi sistemul de supraveghere mutuala (al actorilor din sectorul financiar) sau masurile de autoreglementare financiara, ce au sustinut echilibrul sectorului financiar mondial", a adaugat acesta.

Fostul presedinte al Fed - despre care se spune ca se afla la originea crizei imobiliare din cauza politicii monetare cu dobanzi foarte joase urmate de Fed intre 2001-2004 - estimeaza ca nu va exista niciodata un sistem perfect de evaluare a riscurilor de pe piata.

"Managementul riscului nu va atinge niciodata perfectiunea. Va veni intotdeauna un moment in care vor exista esecuri, provocand o reactie neasteptata si brutala", scrie Greenspan.