Patru companii internationale din industria tutunului sunt interesate de achizitionarea mult amanata a doua fabrici de tigari ale grupului Bulgartabak, a anuntat ministrul bulgar al economiei, Petar Dimitrov, informeaza NewsIn, citand Reuters.
"Daca interesele sunt confirmate vom putea incheia un acord cu un investitor strategic", a declarat Dimitrov pentru postul de televiziune bTV. Ministrul a refuzat sa nominalizeze posibilii cumparatori.

Guvernul bulgar a decis sa vanda participatia de aproximativ 80% detinuta in fabricile de tigari ale grupului Bulgartabak, afirmand ca privatizarea prin intermediul bursei de valori Sofia este de asemenea posibila.

Aceasta este cea de-a patra incercare a Bulgariei de a desface fostul monopol din industria tutunului, tara fiind la un moment dat unul dintre principalii exportatori de tigari din fostul bloc sovietic.
Eforturile precedente au esuat din cauza diferendelor politice.

Analistii afirma ca planurile de privatizare au de suferit din cauza ca grupurile de interes politice si economice beneficiaza de pe urma contrabandei si a contractelor cu subsidiarele Bulgartabak, finantate de stat.

"Decizia de a privatiza Bulgartabak a venit dupa ce s-a observat o inrautatire a rezultatelor financiare din cauza cresterii concurentei, ce a anulat profiturile monopoliste si a redus orice incercari de deturnare de fonduri", a declarat economistul Open Society Institute, Georgi Angelov.

"Gandul ca Bulgartabak ar putea da faliment inaintea alegerilor parlamentare din 2009 reprezinta un impuls puternic pentru a vinde compania", a spus Angelov.

Competitia straina puternica si datoriile mari au subminat pozitia dominanta a Bulgartabak pe piata interna incepand cu anul 2007, cand Bulgaria a aderat la Uniunea Europeana. Potrivit analistilor, Bulgaria avea sa primeasca mai putin de 100 milioane euro, pana la 150 milioane euro in total, pentru fabricile din Blagoevgrad si Sofia.

Doua incercari de a vinde Bulgartabak, in 2005 catre British American Tobacco, si in 2003 unui consortiu condus de Deutsche Bank, au fost blocate de partidul turc MRF, partener la guvernarea actuala si la cea precedenta.

Vanzarea Bulgartabak a reprezentat un subiect sensibil din punct de vedere politic, deoarece majoritatea etnicilor turci din Bulgaria, aproximativ 10% dintr-o populatie opt milioane, isi castiga existenta din cultivarea tutunului.

Bulgartabak detinea 22 de fabrici de tutun in Bulgaria si inca cinci divizii in strainatate, ce au fost fie inchise, fie scoase la licitatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri