Escaladarea crizei creditelor ar putea rezulta intr-o "contagiune" financiara globala ce ar putea cauza pierderi de 800 de miliarde dolari institutiilor financiare americane si internationale, a declarat un inalt oficial al Fondului Monetar International (FMI), relateaza NewsIn, citand Reuters.

Anoop Singh, directorul FMI al Departamentului Emisferei Vestice, in care intra Statele Unite ale Americii si America Latina, a citat posibilitatea unei recesiuni americane, subliniind ca vede posibilitatea ca pierderile din SUA sa se extinda si asupra bancilor europene, cauzand pierderi suplimentare considerabile.

"Acesta este in mod clar o perioada de incertitudine exceptionala", a declarat Singh cu ocazia unei conferinte in Brazilia.

"Distributia riscului pentru perspectivele americane este extinsa iar posibilitatea unor alte socuri financiare care sa cauzeze o recesiune in SUA este dstul de mare", a adaugat acesta.

"Estimarile actuale sugereaza ca sistemul financiar global ar putea fi confruntat cu pierderi de aproape 800 miliarde dolari, cauzate bancilor, companiilor de asigurari, fondurilor de hedging si fondurilor de pensii, chiar daca unii analisti mizeaza pe pierderi chiar mai mari", a declarat Singh.

Acesta a precizat ca actuala criza imobiliara americana incepe sa se extinda si dincolo de sectorul creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime). Exista tot mai multe ingrijorari conform carora preturile caselor in afara Statelor Unite, care au crescut la niveluri mai ridicate decat cele din SUA, s-ar putea "prabusi brusc", a precizat Singh.

"Momentan, ne asteptam ca pierderile bancilor pe plan mondial legate de sectorul subprime sa se ridice la aproximativ 230 miliarde dolari, jumatate din suma provenind din SUA, iar restul avand originea in mare parte in Europa", a afirmat Singh.

Pierderi suplimentare de 100 miliarde dolari ar putea fi cauzate de alte active detinute de banci, precum ipotecile comerciale sau datoriile la cartile de credit, conform Reuters.

Singh a tinut acest discurs dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a anuntat masuri de urgenta pentru a opri extinderea panicii cauzate de vanzarea la un pret foarte redus al bancii Bear Stearns.

Fed a redus rata de refinantare, la care imprumuta direct bancile de pe Wall Street, la 3,25%, de la 3,50%, punand bazele unui nou program prin care va oferi sume mari de bani companiilor financiare care pana in acel moment nu se putea imprumuta direct de la banca centrala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire