Raportat la produsul intern brut (PIB) al celor doua economii din 2007, PIB-ul combinat al celor 15 state membre ale zonei euro l-a depasit pe cel al Statelor Unite dupa ce moneda unica europeana s-a apreciat peste nivelul record de 1,56 dolari/euro, informeaza NewsIn,citand Reuters.

"Rezultatul neobisnuit al depasirii ultimului prag psihologic in ceea ce priveste aprecierea euro este ca valoarea adaugata anuala a zonei euro a depasit-o pe cea a Statelor Unite", informeaza o nota catre clienti a departamentului economic de la banca americana de investitii Goldman Sachs.

Luand in considerare ca PIB-ul Statelor Unite a fost de 13.843,8 miliarde dolari, iar cel al zonei euro, de 8.847,9 miliarde euro, economia zonei euro a depasit-o pe cea a Statelor Unite daca se face transformarea in dolari la o cotatie de peste 1,56 dolari/euro.

Citeste si:

Dolarul s-a depreciat pana la 1,5688 dolari/euro in partea a doua a sedintei europene de tranzactionare de vinerea trecuta, cotatie la care PIB-ul zonei euro din 2007 echivaleaza cu 13.880,5 miliarde dolari.

Estimarile pentru PIB-ul din 2007 au fost publicate de biroul de analiza economica al departamentului american al comertului, iar pentru zona euroinformatiile au fost furnizate, la cerere, de catre biroul european de statistica Eurostat.