Tabloul "La Surprise", pictat in jurul anului 1718 si descris ca una dintre cele mai frumoase lucrari ale lui Watteau, a fost vazut ultima data la o evaluare din 1848, cand a fost inmanat familiei proprietarilor actuali, care nu au avut nici cea mai vaga idee ce detin.

"Pictura a fost gasita la o evaluare de rutina in coltul unui salonas dintr-o casa englezeasca de la tara. Este putin mai mare decat o foaie de hartie de tip A4", a afirmat un purtator de cuvant al casei londoneze de licitatii Christie's, care a refuzat, insa, sa dea mai multe detalii.

Cel mai mare pret obtinut pana in prezent pentru o lucrare de Watteau a fost de 2,4 milioane lire sterline (4,75 milioane dolari), platit in decembrie 2000 pentru pictura "Le Conteur".

Jean-Antoine Watteau, care a murit in 1721 la varsta de 36 de ani, a avut o contributie importanta la revenirea interesului pentru culoare si miscare in pictura, tendinta care mai tarziu a primit numele de stil Rococo.

Citeste si:

Printre cele mai celebre picturi a lui Watteau se afla "Pierrot" si "Fetes Venitiennes", inspirate de teatrul italian.

"La Surprise", lucrare ce infatiseaza un actor asezat care canta la chitara uitandu-se in dreapta sa la un cuplu asezat care se imbratiseaza, a fost pictata cand Watteau era in cea mai buna perioada a creatiei sale.

Cealalta versiune cunoscuta a picturii, despre care se credea anterior ca este singura care ramasese, este o copie din Colectia Regala de la Palatul Buckingham. Tabloul va fi vandut in 8 iulie la Londra.